Sreda 25.01.2017.
18:01
Vestionline

Sobotka: Nije pravio bombu

Reuters
Policija sprečila atentat: Volfgang Sobotka

On je istakao da je osumnjičeni tokom saslušanja uporno tvrdio da je planirao da napravi samo "test-bombu".

Uputstva za ubijanje

Analiza podataka iz njegovog računara i sa interneta je pokazala, kako ističe Sobotka, da je osumnjičeni nedavno prikupljao informacije u vezi sa izradom bombe i nabavkom neophodnog materijala za taj poduhvat.

Jasno je, ističe on, da je osumnjičeni (kao i njegov uhapšeni kompanjon u Nemačkoj), imao radikalno salafističke stavove.

Upitan da li je opasnost prikazana većom nego što jeste, Sobotka je rekao da se oduvek govorilo o potencijalnoj opasnosti. Najveća opasnost se ne meri po tome kada se dogodi napad, već se radi o tome da se blagovremeno spreče takvi planovi za krvoproliće.

Advokat negira planove za atentat

Advokat uhapšenog, Volfgang Blašic, uveren je da njegov štićenik nije pripremao nikakav napad.

Štampa ima drugu verziju

Austrijski mediji su, nasuprot izjavama advokata, preneli da je uhapšeni mladić priznao da je pristalica Islamske države i da je planirao bombaški napad u Beču.

- On nije imao nikakve planove za napad. Zasigurno nije državni neprijatelj broj 1 - istakao je on u izjavi medijima posle preuzimanja pravnog zastupanja uhapšenog 17-godišnjaka.

Advokat je razgovarao dva sata sa Lorencom K. u bečkom zatvoru Jozefsštat.

Devojka i džihadisti

Česti boravak u Nemačkoj uhapšeni je objasnio navodnom devojkom koju ima u Bremenu i koju je sretao. Istovremeno, advokat nije negirao da je mladić u Nemačkoj imao i kontakte sa tamošnjom radikalnom islamističkom scenom.

Posle tog razgovora kazao je da je mladić, koji je prešao na islam, i koji se radikalizovao fotografijama sa ratišta iz Sirije i brojnim civilnim žrtvama, rešio da sprovede protivmere u evropskim zemljama, kroz napade ili slično.

Toj ideologiji, kako tvrdi advokat, mladić je (navodno) odavno okrenuo leđa, što se kosi sa tvrdnjom ministra Sobotke o podacima sa njegovog kompjutera.

2024 © - Vesti online