Utorak 24.01.2017.
10:59
Vestionline

Rusija preko Tartusa kontroliše Siriju i Bliski istok

commons.wikimedia.org
Ruski Su-33 na palubi "Admiralal Kuznjecova" (Foto: Arhiva)

Moskva i Damask potpisali su sporazum o modernizaciji punkta za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu. Sporazum je potpisan na 49 godina sa automatskim produženjem na period od 25 godina, osim ako jedna od strana najmanje godinu dana ranije ne obavesti drugu da želi da raskine sporazum.

Punkt za pružanje materijalno-tehničke podrške u Tartusu počeo je rad 1977. godine. Reč je o jedinom ruskom pomorskom objektu u Sredozemnom moru.

Stručnjaci navode da je Moskva pravo na bazu u Tartusu zaradila kao naknadu Damaska za pomoć u borbi protiv Islamske države i drugih ekstremističkih i terorističkih grupa koje podržavaju arapske zemlje Persijskog zaliva i SAD.

- Počinjemo sa velikim radovima na izgradnji vojne infrastrukture - pristaništa, kasarni, sjedišta, skladišta municije - potvrđuje penzionisani pukovnik Mihail Hodorenok - vojni analitičar sajta "Gazeta.ru".

On procenjuje da će za izgradnju baze biti potrebne dve do tri godine. Broj stacioniranih vojnika u bazi zavisiće od broja brodova koji će biti razmešteni u Tartusu.

Brodovi koji su deo grupe nosača aviona "Admiral Kuznjecov" biće stacionirani u bazi. Najverovatnije, to će biti brodovi iz Crnomorske i Severne flote.

Baza u Tartusu jedan je od stubova ruskog uticaja na Bliskom istoku, a niko ne zna kako će se razvijati događaji u budućnosti, navode stručnjaci. 

Politikolog Georg Mirzajan ističe da Rusija mora biti prisutna ne samo u Crnom moru, koje NATO može zatvoriti u bilo kom trenutku, već i u Sredozemnom. On smatra da je Rusija temelj sirijske bezbednosti, jer susedi ove zemlje i dalje žele da "potkopaju" Damask.

- Siriji je potrebna Rusija kao protivteža Iranu, jer će Teheran vršiti pritisak na Siriju - tvrdi on. 

2019 © - Vesti online