Petak 20.01.2017.
00:13
Vestionline

NATO operacija "Atlantska odlučnost" okidač za Treći svetski rat sa Rusijom?

Reuters
Najveće gomilanje američkih trupa u Evropi u poslednjih nekoliko decenija

Posle nekoliko meseci lažnog optuživanja ruske vlade za “ratne zločine,“ “zločine protiv čovečnosti,“ i širenje carstva jednostavno zbog ubijanja terorista u Siriji koje podržava Zapad, američka vlada i korporativni mediji su nastavili sa dodatnim tvrdnjama o “ruskom hakovanju,“ čak insinuirajući da su Rusi “hakovali američke izbore.“

Ovo se desilo, naravno, posle tvrdnji, koje su trajale više od godinu dana, da je Rusija oborila civilne avione, napala Ukrajinu, zarobila homoseksualce i da žene kod njih nemaju nikakva prava.

Tokom krize u Ukrajini, SAD su u više navrata pomerale vojsku u preteće pozicije blizu ruske granice. Sada se, međutim, dešava jedna od najvećih provokacija u Istočnoj Evropi, direktno na pragu Rusije, u Poljskoj, Estoniji, Litvaniji i Bugarskoj.

Operacija "Atlanska odlučnost" (Atlantic Resolve), masovno raspoređivanje NATO vojske, je očigledan čin postavljanja vojske u cilju pripreme za stvarni napad na samu Rusiju. U najboljem slučaju, to je neverovatno glup čin zastrašivanja.

U najgorem slučaju, to je priprema za potpuno nuklearno uništenje.

"Američki tenkovi i oklopna vozila, zajedno sa više od 3.000 američkih vojnika, su počeli da pristižu u Poljsku u četvrtak 12. januara. Ovo raspoređivanje, koje spada pod operaciju "Atlanska odlučnost", je najveća vežba američkih vojnika u Evropi u poslednjih nekoliko decenija" tvrdi International Business Times.

Stotine oklopnih vozila i preko 80 borbenih tenkova je već stiglo u Nemačku i navodno se kreću drumom i železnicom u Istočnu Evropu.

SAD želi da pokaže Moskvi da štiti svoje saveznike

Operacija "Atlanska odlučnost" je misija da se pokaže Moskvi da je Vašington posvećen tome da zaštiti svoje saveznike u Istočnoj Evropi.

Američka oklopna brigada će takođe navodno sprovesti vojne vežbe u Baltiku. Ova vežba je deo plana američkog predsednika Baraka Obame da smanji tenzije između NATO saveznika koji su zabrinuti zbog ruske agresije. Kako se navodi, snage će se rotirati svakih devet meseci.

Tenkovi i druga oprema će na kraju biti stacionirani u Poljskoj, Letoniji, Estoniji, Litvaniji, Rumuniji i Mađarskoj.“

The Duran je takođe opisao masovno raspoređivanje trupa:

“Operacija "Atlanska odlučnost" je najnovija faza u zadržavanju američke oklopne brigade na evropskom NATO frontu, i delovaće za bazi devetomesečne rotacije. Sa sedištem u Nemačkoj, brigada će prvo ući u Poljsku a zatim se raširiti u sedam zemalja od Estonije do Bugarske; vojnom frontu mnogo bližem Kremlju u Moskvi nego što je to bilo za vreme Hladnog rata sa bivšim SSSR-om. Od ove najave, Putin nije imao drugo izbora nego da se suprotstavi vojnim potezom duž granica Rusije.Velika Britanija će se takođe pridružiti vojnom udaru – slanjem borbenih aviona do Crnog mora i bataljona vojnika, tenkova i lakih oklopnih vozila do Estonije kasnije na proleće. Ti vojnici će biti podržani od strane francuskih i danskih vojnika, dok će Nemačka učvrstiti snage i poslati tenkove u Litvaniju. Druge zemlje koje će učestvovati u ovom su Kanada, Rumunija, Holandija, Albanija, Hrvatska, Belgija, Italija, Slovenija i Luksemburg. Amerika će takođe premestiti svoju “Stryker”  jedinicu iz Nemačke u Poljsku da se pridruži proširenom vojnom prisustvu.“ stoji u tekstu.

Do sada bi trebalo da bude dovoljno jasno da se Amerika ni na koji način ne ponaša odbrambeno u Ukrajini, Siriji, Evropi ili bilo gde drugo. Američka vlada igra veoma opasnu igru koja bi vrlo lako mogla okončati živote ogromne većine planete.

Srećom, Putin je dokazao da je hladnije glave od bilo kog lidera u NATO infrastrukturi i njegovi mirni odgovori su najverovatnije jedini razlog zašto svet do sada nije spaljen.

Američkom narodu je bolje da počne da obraća pažnju na agresivni stav svoje vlade i da progovore pre nego što bude prekasno.

2024 © - Vesti online