Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.12.2016.
22:55
Sputnjik A

"Amerika je trebalo da podrži Rusiju, a ne da širi NATO"

"Vašington je trebalo da podrži potez Rusije i da uspostavi veze sa Evropom nakon pada komunizma, umesto što se fokusirao na proširenje NATO-a", smatra Ivan Eland, viši saradnik i direktor Centra za mir i slobodu na Nezavisnom institutu.

Reuters
Širenje NATO alijanse samo povećavalo tenzije

U intervjuu za Sputnjik direktor Centra za mir i slobodu na Nezavisnom institutu pozvao je Vašington da pozdravi želju Rusije da se približi Evropi, umesto što se fokusira na proširenje NATO-a.

Intervju je objavljen nakon što je republikanski kandidat za šefa štaba Bele kuće Rins Pribas izjavio da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp prihvatiti kao činjenicu da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD ako obaveštajne službe dođu do zajedničkog zaključka o ovom pitanju.

Prošle nedelje je nekoliko medijskih izvora saopštilo da su CIA i FBI navodno zaključili da su se ruski hakeri mešali u ovogodišnje izbore da bi pomogli da Donald Tramp pobedi na izborima. Odlazeći predsednik SAD Barak Obama rekao je na svojoj poslednjoj konferenciji za medije da su sajber-napade najverovatnije inicirali „najviši nivoi ruske vlade“.

Međutim, Eland smatra da bi stav Vašingtona o ovom pitanju većina sveta mogla da posmatra kao licemeran, jer se Sjedinjene Države često mešaju u izborne procese drugih zemalja.

​U svom članku za Si-En-En Eland je ukazao na to da Rusija ima mnogo razloga da se oseća nesigurno u vezi sa svojim granicama zbog američkog zveckanja oružjem. Osim toga, on dodaje da Sjedinjenim Američkim Državama treba pomoć Rusije u borbi protiv islamskog terorizma.

Pogrešna politika SAD-a

Govoreći za Sputnjik Eland je ponovio da bi Moskva i Vašington trebalo da ojačaju bilateralnu saradnju. 

- U slučaju Rusije i SAD, i jedna i druga imaju nuklearno oružje, a Rusija ostaje jedina zemlja koja može da zbriše SAD sa mape upotrebom nuklearnog oružja i obrnuto. Dakle, mislim da obema zemljama trebaju dobri odnosi i razvijanje saradnje u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma - dodaje on.

Eland smatra da su SAD vodile pogrešnu politiku nakon Hladnog rata, jer nisu "prihvatile Rusiju u zajednici naroda“.

- Mislim da nismo imali dobar prilaz nakon Hladnog rata i da je trebalo da pozdravimo Rusiju u evropskoj sferi, umesto što smo proširivali NATO - ističe on pozivajući se na Trampov poziv na bolje odnose sa Moskvom.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online