Ponedeljak 16.01.2017.
00:42
Vestionline, Indeks.hr

Rusi besni: Poljaci slave dolazak američkih vojnika (VIDEO)

youtube.com/AiirSource Military
Čekali smo vas decenijama, poručili su Poljaci američkim vojnicima

Američko slanje više od 3000 vojnika i sve sile oklopnih vozila u Poljsku, uključujući i tenkove, odgovor je administracije Baraka Obame NATO saveznicima zabrinutima zbog sve agresivnijeg ruskog pristupa.


Kako javljaju strane agencije, ceremonija dočeka održana je u poljskom gradu Zaganu, a poljski ministar odbrane ovaj je američki potez opisao kao "ostvarenje sna kog Poljaci sanjaju već decenijama".

- Čekali smo vas jako dugo. Čekali smo" decenijama", osećajući se ponekad da smo ostali sasvim sami. Zamalo smo izgubili nadu, jer smo se osećali kao jedini koji štite civilizaciju od agresije s istoka - rekao je poljski ministar odbrane Antoni Macjerevič na ceremoniji dočeka američke vojske.

Radi se o istorijskom potezu koji dolazi 23 godine nakon što je poslednji sovjetski vojnik napustio Poljsku, piše AP, dodajući kako se radi o prvom kontinuiranom angažmanu zapadnih vojnih snaga na istočnoj granici NATO saveza. 

U Moskvi nisu sretni

Kao što se i očekivalo, službena Moskva besna je zbog najvećeg angažmana američke vojske na tlu Evrope od Hladnog rata. 

Portparol Vladimira Putina bio je nedvosmislen: "Tu akciju percipiramo kao pretnju našim interesima i sigurnosti, a naročito kad dolazi od strane koja uopšte nije evropska zemlja, a povećava svoju vojnu prisutnost na ruskim granicama."

Iako se u Moskvi nadaju da će Tramp promeniti američku politiku prema Rusiji, iz vrha NATO-a poručili su da ne očekuju da će Tramp, kada postane predsednik, uticati na angažman američkih snaga u Poljskoj, koji je dogovoren još prošlog leta.

2024 © - Vesti online