Nedelja 15.01.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Šta je čekalo naše tužilaštvo

M. Karović
Obistinjuju se crne slutnje: Gordana Đikanović

- Skeptici smo da će ovoga puta Ramuša Haradinaja i njegove saradnike stići zaslužena kazna za zločine koje su evidentno počinili. Nikakva svedočenja i posebni dokazi nisu bili potrebni za zločine koji se njemu stavljaju na teret, jer je u svojoj knjizi, u nekom trenutku zanosa, sam opisao događaje o kojima govorimo. Radovali bismo se kada bi makar sud u Francuskoj doneo odluku da slučaj protiv Haradinaja prepusti Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine OVK - kaže Đikanovićeva.

Ona ističe da "porodice koje su na KiM izgubile svoje najrođenije brine očigledna nespremnost srpskog tužilaštva za ratne zločine da svih ovih godina kompletira predmet Haradinaj".
- Prosto nas je zbunila informacija da dan nakon što su navodno poslali kompletnu prevedenu dokumentaciju u Francusku, tužilaštvo sada ima nove dokaze. Zbog zločina nad kosmetskim Srbima niko i nikada od albanskih terorista nije odgovarao, a plašimo se da niko neće ni ubuduće. Posebno nas brine ta 1998. godina, za koju se posebno vezuju zločini Haradinaja, a za koju očigledno ni BIA, ni MUP, ni tužilaštvo nemaju konkretnu i dobro obrazloženu dokumentaciju, a tada su imali potpunu vlast i moć na KiM. Šta tek da očekujemo kada je reč o zločinima nad Srbima posle 2000, kada Srbija praktično i nije prisutna na KiM - pita Đikanovićeva.

Protiv bivšeg komandanta OVK za zonu Dukađini srpsko pravosuđe je podiglo 108 krivičnih prijava u kojima se sumnjiči za dela terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila pre, za vreme i nakon oružanih sukoba na KiM. O osnivanju i delatnosti njegove jedinice Crni orlovi u metohijskom selu Glođane potpisana svedočenja su dali i Albanci policiji Unmika. Međutim, ti navodi, iako zavedeni po regularnoj proceduri, nisu doveli do presude pred Haškim sudom, a svedoci optužbe su ubijeni.

2024 © - Vesti online