Subota 14.01.2017.
17:36
Vestionline, B92.net

Evro nestaje, evo za koliko?

pixabay.com
Da li je evru potrebna reforma

- Istina koju svi moraju da prihvate jeste da je evro nepotpuna valuta i da ne može da traje bez velikih reformI - rekao je Makron koji će na predstojećim izborima u Francuskoj nastupiti kao nezavisan kandidat.

Govoreći o fijasku jedinstvene evropske valute, kaže da je problem u tome što evro nije uspeo da dobije u Evropi “pun međunarodni suverenitet i ne vodi se pravilima, koja na primer važe kod dolara”, kaže on i dodaje da je očigledna različitost država članica. 

Prema njegovom mišljenju Nemačka i Francuska su dve sile koje su u stanju da promene ovu situaciju. On smatra da Francuska mora da reformiše svoje tržište rada i obrazovnog sistema kako bi oživela ekonomski rast. Kada je reč o Nemačkoj, Makron kaže da upravo zbog mana evra, ona trenutno ima korist na račun slabijih članica. 

- Nedostaci evra idu na ruku Nemačkoj - naveo je on ukazujući na to da stvari moraju da se menjaju. 

Kao zagovornik evropskih integracija, Makron je pomenuo i nedostatak poverenja između Francuske i Nemačke, koja kako kaže, koči reforme evrozone. 

- Postoji deoodgovornosti koji snosi Francuska i ukoliko budem izabran preuzeću tu odgovornost. Verujem da će i Nemačka učiniti isto - rekao je on.

2024 © - Vesti online