Četvrtak 12.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Karićeve grehe okajava Dinkić

Tanjug
Ponosan i spokojan: Dinkić oflazi sa saslušanja

Skoro tročasovno Dinkićevo saslušanje je, prema glasinama iz političkih krugova, samo predstava za narod, u čijem epilogu nijedan od dvojice glavnih aktera neće završiti u zatvoru.

Nametnulo se i pitanje da li se to mutnom vodom peru njihovi prljavi poslovi?

Dinkić je, u svojstvu građanina, saslušan u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), a nezvanično se čuje da postoji sumnja u zloupotrebu službenog položaja i štetu veću od 200 miliona evra. Policija proverava da li je budžet olakšan prilikom prodaje firme Mobi 63 norveškom Telenoru, a navodno će Dinkić morati da odgovori zašto je firmi austrijskog biznismena Martina Šlafa, Holdenhurst Holdingu, priznat i upisan nenovčani ulog od 30 odsto kada je, prema podnetoj prijavi, visina preuzetih obaveza bila manja.

Podsetimo, Karić je osetio opasnost od gubitka Mobtela i brzo je svoj udeo prodao Šlafu. Srpska država je kasnije tu transakciju priznala, pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Prema nezvaničnim informacijama, proverava se i da li je izgradnja topionice bakra i fabrike sumporne kiseline pri RTB Bor bez tendera data kanadskom SNC Lavalin i budžet oštećen za 50 miliona evra.

Dinkić nije isključio političku pozadinu saslušanja.

- Neću da ulazim u to, uvek pristupam profesionalno svemu što sam radio - kazao je i dodao da saslušanje vezano za Mobtel ne povezuje to sa obustavljanjem postupka protiv Bogoljuba Karića.

- Jedna stvar je čak bila vezana za Mobtel, gde je država napravila najkorisniji posao ikada i zaradila više od 1,2 milijarde evra. Nikad takav priliv od privatizacije nije ostvaren - rekao je bivši ministar.

- Važno je šta je istina, a istina je na mojoj strani. Nemam čega da se stidim, ja se ponosim onim što sam radio za Srbiju - rekao je Dinkić.

Rado ide u policiju

- Odgovaraću državnim organima šta god ih interesuje, jer poštujem državu. Mene raduje kad god me pozovu, kad se interesuju ja sam tu da pomognem rasvetljavanje i sve vreme sam u Srbiji, i u narednih 100 godina ako me budu zvali spreman sam da odgovaram. Da li ima politike iza toga imajući u vidu da su me pitali za nešto što je staro 16 godina, vi prosudite sami. Ako nešto 16 godina ne može da se ispita, valjda će u narednih 16 - zaključio je Dinkić.

2024 © - Vesti online