Sreda 11.01.2017.
20:20
Vestionline, bhrt.ba

OHR: Osnovna Inckova poruka nije bila poređenje Srpske sa NDH

Reuters
Trebalo je da pošalje drugačiju poruku: Valentin Incko

- Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obeležavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obeležavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta doneo odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve - piše u odogovoru OHR-a, prenosi "BHRT".

Podsećamo, visoki predstavnik je komentarišući proslavu Dana Republike Srpske 9. Januar rekao kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

- Ako bismo počeli slaviti "praznike" kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti - poručio je tada Incko.

2024 © - Vesti online