Sreda 11.01.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti

Pentagon testirao jato dronova

Reuters
Ešton Karter

Vojni stratezi predviđaju sjajnu budućnost tim 'jatima' dronova čija proizvodnja nije skupa, a prednosti im je u brojnosti kojom mogu savladati neprijateljsku odbranu. Pentagon je u oktobru testirao grupu od 103 mini drona dugih oko 16 centimetara, koje je ispustio iz triju borbenih aviona F/A-18 superhornets, navodi se u dokumentima Pentagona.

Tokom ispitivanja, mini dronovi Perdiks pokazali su sposobnosti od kojih se može puno očekivati, dodaje isti izvor.

Bespilotne letelice perdiks čine "celinu čiji delovi imaju zajedničku pamet", rastumačio je Vilijem Roper, čelnik Pentagonove Službe za strateške kapacitete (SCO).

- Budući da svaki perdiks komunicira i sarađuje sa svim ostalim dronovima, grupa nema vođu i lako se prilagođava ako joj se priključi nova letelica ili ako je, naprotiv, neko napusti, na primer ako je srušena - rekao je Roper.

Nisu samo leteći dronovi oni koje razvijaju Sjedinjene Države. Ispituju se čitavi sistemi podvodnih dronova, od kojih su neki sasvim mali, namenjeni obaveštajnom radu, a neki bi u budućnosti mogli sasvim da zamene nuklearne podmornice.

Koliko daleko se otišlo svedoči i slučaj podvodnog drona koji je nedavno zaplenila kineska mornarica, a to je samo "vrh ledenog brega" američkog vojnog nadzora u Južnokineskom moru. Pentagon je saopštio da je podvodni dron sprovodio rutinske operacije, ali "Pipls dejli" navodi da je dron bio povezan sa američkim naporima da "obuzdaju" Kinu.

Karterovo dete

SCO je Pentagonova služba koju je osnovao sadašnji ministar odbrane, tehnofil Ešton Karter dok je bio drugi čovek te institucije. Zadatak te službe s malim brojem ljudi, ali vrhunskih stručnjaka, jeste da ubrza primenu tehnoloških inovacija na oružje Pentagona.

2024 © - Vesti online