Nedelja 01.01.2017.
12:34
Vestionline

"Promena politike prema Rusiji i Kini bila bi samoubilačka"

Reuters
Ivica Dačić sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom

Dačić je rekao da Srbija ne vodi politiku balansiranja između Zapada i Rusije već štiti svoje nacionalne i državne interese i da neće menjati politiku prema Rusiji i Kini sve dok to budu jedine zemlje koje u Savetu bezbednosti UN štite njene interese.

Dodajući da je Srbiji "suđeno da bude u EU", jer nije u Aziji već u Evropi, Dačić je rekao da će kada postane članica EU i Srbija biti pitana za spoljnu politiku Unije, ali da bi sada bilo "samoubilački" da menja politiku prema Rusiji ili Kini.

- Oni su stavili veto, Rusija, na rezoluciju o Srebrenici. Staviće veto ukoliko neko predloži članstvo Kosova u UN i sad mi treba da glasamo za nešto čime se osuđuju Rusija ili Kina. Da li je to normalno? Ili, bio je juče ambasador Irana ovde. Mi sad treba da jurimo i molimo Iran da ne prizna Kosovo, ali smo redovno glasali protiv Irana. E, više ne glasamo protiv Irana. To je ta promena naše politike - rekao je Dačić. 

On je rekao da Srbija želi u EU, ali i naveo da su interesi nekih zapadnih zemalja suprotni interesima Srbije. Dačić je rekao i da bi Srbija na međunarodne odnose mogla i drugačije da gleda kada bi vodeće zapadne sile bile zemlje s kojima Srbija može da sarađuje na zaštiti svojih interesa. 

 

2024 © - Vesti online