Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 30.12.2016.
15:46
Vestionline A

"Pobeda Trampa je dobra za Putina, ne i za Srbiju"

Evropska unija trebalo bi da bude otvorenija prema nestabilnim državama na Balkanu kako one ne bi dospele pod još veći uticaj Rusije, piše ljubljansko "Delo".

twitter.com/OkKaoOsoba
Srbi se radovali pobedi Trampa, ali...

"Delo" ocenjuje da Srbiji politika prividnog održavanja ravnoteže prema EU i Rusiji "ne garantuje stabilnost". U tekstu se ocenjuje da bi evropska perspektiva država u regionu koje još nisu ušle u EU trebalo da bude konkretnija. 

"Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti širenja EU odrazila se u ponovnom buđenju ratne retorike iz 90-ih godina, kao i u opadanju interesa za ulazak u EU, kako među političkom elitom tako i kod običnim građanima", ocenjuje vodeći slovenački list, koji se poziva na slovenačke analitičare.

"Delo" navodi da "pažnja treba da se usmeri prema BiH i srpskom entitetu u toj državi, kao i prema Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, gde su ruski uticaji već prisutni". 

"Balkan neće biti na listi prioriteta (novoizabranog predsednika SAD) Donalda Trampa, što je možda dobro za (predsednika Rusije Vladimira) Putina, ali ne i za Srbiju kojoj politika prividnog održavanja ravnoteže prema EU i Rusiji "ne garantuje stabilnost", stoji u tekstu. 

Slovenački list ocenjuje da Rusija na Balkanu ima svoje interese i "povećava svoj uticaj na balkanske narode, što ne znači automatski i da je to pretnja SAD i evropskim državama". 

"Potezi EU na Balkanu u poslednjih 25 godina bili su usklađeni sa strategijom NATO i SAD, ali je pad moći Amerike zbog ekonomske krize uzrokovao probleme u Evropskoj uniji i njenim odnosima sa balkanskim državama", piše "Delo". 

Navodi se da "Tramp Balkanu neće posvećivati onoliko pažnje koliko bi to bio slučaj da je na predsedničkim izborima pobedila Hilari Klinton", ali da će NATO verovatno i dalje biti spreman na intervenciju "ako bi trebalo da se spreče međuetnički sukobi". 

"Delo" ocenjuje i da je Evropska unija proteklih 20 godina za Balkan bila "šargarepa" za ostvarivanje američkih interesa.

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2017. 19:14
U tekstu se ocenjuje da bi evropska perspektiva država u regionu koje još nisu ušle u EU trebalo da bude konkretnija. "Izjava predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti širenja EU odrazila se u ponovnom buđenju ratne retorike iz 90-ih godina, kao i u opadanju interesa za ulazak u EU, kako među političkom elitom tako i kod običnim građanima", ocenjuje vodeči slovenački list, koji se poziva na slovenačke analitičare, .
Utorak 03.01.2017. 19:15
"Balkan neće biti na listi prioriteta (novoizabranog predsednika SAD) Donalda Trampa, što je možda dobro za (predsednika Rusije Vladimira) Putina, ali ne i za Srbiju kojoj politika prividnog održavanja ravnoteže prema EU i Rusiji "ne garantuje stabilnost",
Utorak 03.01.2017. 19:15
"Potezi EU na Balkanu u poslednjih 25 godina bili su usklađeni sa strategijom NATO i SAD, ali je pad moći Amerike zbog ekonomske krize uzrokovao probleme u Evropskoj uniji i njenim odnosima sa balkanskim državama",
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online