Sreda 28.12.2016.
03:00
Vestionline, rts.rs

U Obiliću ruše poslednju srpsku ustanovu

printscreen youtube
Osnovna škola "Branko Radičević" u Obiliću

Rušenje je počelo pre podne. Uklonjeni su crepovi krova, prozori. Uprava škole protivi se rušenju, ali bez snage da bilo šta učini. Odlučili su da prekinu nastavu za 40-ak učenika.

- Deca ne pohađaju nastavu od juče, zbog bezbednosti. Školski odbor, u kooridnaciji sa školskom upravom i lokalnom samoupravom odlučio je da se ne izvodi nastava do daljnjeg - objašnjava Aleksandar Popović, direktor OŠ "Branko Radičević" za RTS.

Novcem Evropske unije opština gradi novu zgradu administracije, a na mestu uklonjenog dela školske zgrade treba da bude izgrađen parking za potrebe lokalne samouprave.

- Imamo garancije od Kancelarije EU u Prištini da će drugi deo zgrade biti u funkciji devetog januara, kada naša deca kreću sa nastavom - objašnjava Slaviša Jakovljević, zamenik predsednika Opštine Obilić.

Predstavnici Srba u lokalnoj skupštini tvrde da je rušenje dela škole počelo bez pravne odluke.

- Nikakva odluka o rušenju ove škole ne postoji, niti je prošla procedure u Skupštini opštine. Takođe ne postiji nikakav dokument, mogu da kažem da je ovo nelegitimno rušenje dela zgrade - navodi Boban Andrić, odbornik.

Nenad Denić, predsednik Privremenog organa opštine Obilić naglašava da je ovo gašenje jedine srpske institucije u gradu Obiliću.

- Ovo je ugnjetavanje vaspitanja i obrazovanja, odnosno prava na vaspitanje i obrazovanje naše dece ovde u gradu Obiliću i gašenje jedine srpske institucije u gradu Obiliću - ocenjuje Denić.

U školi navode da nije poštovan ni načelni dogovor da opština podigne novu školsku zgradu, pa da onda ruši postojeću. U Obiliću je, posle rata, ostalo desetak Srba, a deca koja pohađaju osnovnu školu uglavnom su iz okolnih sela.

2024 © - Vesti online