Ponedeljak 19.12.2016.
15:05
Tanjug, Vestionline

Vučić: Kupićemo migove, na to sam ponosan

Reuters
Naše pare, ruski migovi = sigurno nebo iznad Srbije

Ponovio je da Srbija neće nikoga da napada, tuđe da uzima, ali da hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome. 

U Moskvi će, kako je najavio, pregovarati o kupovini, ali i o remontu i modernizaciji MiG-29, koji su u kratkoj borbi najbolji avioni u svetu.

- Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu deset migova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče - podvukao je Vučić. 

On je izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji, kao i da se uz pomoć stručnjaka izvrši modernizacija i opreme najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. 

Premijer je preneo da kupujemo MIG-ove, dodajući da je zahvalan što je cena drastično ispod tržišne.

- Ako imate u vidu da je Hrvatska platila 30 miliona dolara za helikoptere koji vrede objektivno 220 miliona, mi smo dobili dobru cenu, ali ne u toj razmeri - poručio je Vučić. 

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao "da je, kada je bio ministar odbrane i potpredsednik Vlade, Srbija imala u resursu samo jedan MiG-29 i tri MiG-21, koji su 50 puta slabiji od 29-ke".

- Bili smo u situaciji da ne možemo policijski da zaštitimo svoje nebo, a kamoli vojno da branimo zemlju. Danas imamo tri MiG-29, policijski štitimo naše nebo. Za nas je to od izuzetnog značaja - podvukao je Vučić i istakao da je Srbija opredeljena za mir i vojnu neutralnsot, ali da želi da obezbedi i osigura sopstvene građane.  

Prema njegovim rečima, Srbija nema planove agresivnih doktrina, već želi da štiti svoju zemlju, narod i svoje međunarodno priznate granice.

Takođe je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim protivvazdušnim sistemima, najverovatnije o sistemima M-1 ili M-2, ali treba videti šta je najbolje i najjeftinije, kao i koje finansijske instrumente i novac možemo  a izdvojimo. 

- Posle mnogo godina i decenija umesto da nešto uništavamo i urušavamo, možemo da gradimo, pravimo i izdvajamo novca. Uspeli smo to zahvaljujući građanima, koji će imati veću bezbednost, neće morati da se plaše nikog u okruženju. Nikome više Srbija neće biti laka meta - istakao je on.  

Premijer je istakao da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan.

On je naglasio da uvek govori isto ma gde bio, za razliku od drugih, da uvek kaže da je Srbija na evropskom putu, želi dobre odnose sa Moskvom i odlične kontakte sa Kinom.  

Neki drugi pričaju, kada odu u Berlin, da je Vučić najdalji bliski Putinov saveznik, a kada odu u Moskvu da je Vučić čovek CIA.

2024 © - Vesti online