Četvrtak 15.12.2016.
04:00
B. Božin - Vesti

Zeleni traže veto na Monsanto

Tanjug/AP
Neustrašiva u borbi protiv giganta: Margarete Vestager

Međutim, finansijski eksperti, kao i partija Zelenih se i dalje žestoko protive ovakvom ishodu, ali iz potpuno različitih razloga. Dok prvi govore o neubedljivom poslovnom modelu, drugi kritikuju nastajanje industrijskog konglomerata đubriva i pesticida na štetu životne okoline i malih poljoprivrednika.

Pročitajte još:

Reuters

* Đavolji Monsanto za veći profit

Šef frakcije stranke Zelenih Anton Hofrajter je paralelno sa skupom u Sent Luisu, zajedno sa nizom parlamentaraca uputio pismo EU komesarki Margareti Vestager, u kojem apeluju da se spreči "spirala visoke fuzije na agrohemijskom tržištu". Njihov argument je da već postoji jaka koncentracija firmi koje proizvode semena i pesticide. Čak 74 odsto svetskog tržišta pesticida deli šest koncerna među sobom, a 71 odsto tržišta semenskog materijala drži sedam firmi.

- Oni bi mogli da preko poljoprivrednika i potrošača proguraju znatno veće cene i međusobno dogovore mnogo povoljnije uslove, strahuju Zeleni, nadajući se da će Dankinja kao komesarka EU - to moći da spreči.

Udruženja za zaštitu životne sredine i Zeleni u ovoj spornoj fuziji vide veliku opasnost od trenda da se biljke gensko-tehnički toliko izmene da im ne smeta samo specijalan pesticid, koji obično nudi isti proizvođač. Time se cementira zavisnost poljoprivrednika od pojedinih firmi, upozoravaju Zeleni u pismu. "Glifosat je otrov za tanjir i prirodu, a genska tehnika 'zlatna koka' za koncerne sa enormnim rizikom za okolinu i zdravlje", naglašava Hofrajter.

Nada Zelenih počiva na ugledu Vestagerove, danske socijaldemokratkinje koja se neustrašivo suprotstavila američkim privrednim gigantima, između ostalog pokrenuvši novi postupak protiv Gugla zbog zloupotrebe njegove monopolske pozicije.

2024 © - Vesti online