Sreda 14.12.2016.
17:45
Vestionline

Krimsko zlato mora da se vrati Ukrajini

commons.wikimedia.org/PHGCOM
Zlatnici iz Kul-Obe na Krimu

Četiri muzeja na Krimu tražila su kolekciju nazad, ali je Ukrajina tvrdila da je ona u državnom vlasništvu. Sud je odlučio da, prema Uneskovim pravilima, dragocenosti treba vratiti suverenoj državi i da, s obzirom da Krim nije suverena država, Ukrajina treba da odluči gde će kolekcija biti vraćena, odnosno ko je njen pravi vlasnik.

Sud je takođe presudio da vlada u Kijevu treba da plati 110.000 evra holandskom muzeju, zato što je čuvao kolekciju u poslednje 2 godine (od kada je Krim proglasio nezavisnost od Ukrajine).

Izložba "Krim - zlato i tajne Crnog mora", bila je otvorena od februara do maja 2014. i sastojala se od zlatnika koji datiraju još iz vremena kada su Stari Grci kolonizovali ovo poluostrvo.

Ukrajinci su oduševljeni ovakvom odlukom holandskog suda, a predsednik Petro Porošenko je izjavio da "Presuda znači ne samo da blago pripada Ukrajini, već takođe i Krim".

S druge strane, krimska arheološkinja Valentina Mordvinceva, koja je bila uključena u samu izložbu i koja je apelovala da ovaj slučaj bude iznad politike, izjavila je holandskim medijima da je davanje dragocenosti Kijevu "kao da iscepate stranicu iz posebne knjige i da ovi predmeti potiču iz našeg tla, tako da moraju da budu vraćeni Krimu".

Ruski ministar kulture osudio je ovakvu odluku, naglasivši da ona "drastično krši principe međunarodne muzejske razmene, kao i pravo naroda na Krimu da imaju pristup sopstvenom kulturnom nasleđu".

Kolekcija neće odmah biti vraćena Kijevu. Ruska vlada ima 3 meseca da uloži žalbu na presudu.

2024 © - Vesti online