Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.04.2016.
08:05
I. Kozarski - Vesti A

Ukrajina puštena niz vodu

Blokirana ratifikacija sporazuma zbog kojeg je Kijev izgubio Krim i gurnuo zemlju u građanski rat i ekonomsko uništenje.

Reuters
Holandija protiv: Mark Rute

Holanđani su referendumom odbacili trgovinsku i političku asocijaciju EU s Ukrajinom, čime se pokazalo da se uzalud ginulo na kijevskom Majdanu i u krvavom građanskom ratu u ime evrointegracija.

Da bi sporazum o Asocijaciji stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuju sve članice EU. Osim toga, rezultati referenduma za Ukrajinu su poražavajući. Iako je reč o političkom pitanju koje nije u vrhu interesovanja Holanđana referendum je uspeo pošto je glasalo više od 30 odsto birača.

Prema još nezvaničnim podacima, učestvovalo je oko 36 odsto Holanđana, a od toga je njih 64 odsto glasalo protiv asocijacije EU s Ukrajinom.

Život na doznakama

Da bi dokazao odanost podstrekačima oličenim u Poljskoj i Litvaniji i glavnom pokrovitelju SAD, Kijev je čak uvodio sankcije Rusiji. Zauzvrat, EU je asocijacijom ponudila jedino slobodan izvoz žitarica, živine, ribe i meda, a i to je ograničeno kvotama. Kijevski režim preživljava od 17 milijardi dolara koje im je doturila Amerika preko MMF, ali još više od doznaka miliona dijasporaca porodicama, najviše iz Rusije odakle stiže desetak milijardi godišnje.

Rezultati referenduma nisu obavezujući za holandsku vladu, ali je premijer Mark Rute rekao da produženje procesa ratifikacije više nije moguće.

- Rezultati referenduma su vrlo ubedljivi. Sada moram da se konsultujem s članovima vlade, a potom s parlamentom i evropskim partnerima. Za to su potrebne nedelje - rekao je Rute.

Međutim, pitanje je koliko je Rute razočaran, a i mnoge članice EU. On je prošlog meseca izjavio da Ukrajina nikada ne treba da postane deo EU.

- Smatramo da Ukrajina mora da ima dobre odnose s Evropom i Rusijom, a to će biti nemoguće ako postane članica EU - rekao je tada Rute podsetivši da istorija Rusije počinje s Kijevom.

Hladne obloge

Petro Porošenko izjavio je da je cilj organizatora referenduma "napad na jedinstvo Evrope i širenje njenih vrednosti". Ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin tvrdi da će asocijacija da se primenjuje, "samo na privremenoj osnovi, te se ne treba uzbuđivati". Njegov holandski kolega Bert Kunders pozvao je na strpljenje, a hladne obloge privila je i predsednik Litvanije, doktor socijalističke planske ekonomije Dalja Gribauskajte: "Niko neće zaustaviti evropski izbor Ukrajine".

U svakom slučaju holandski referendum je glogov kolac u politiku kijevskog režima predsednika Petra Porošenka. Odustajanje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča od asocijacije s EU krajem 2013. bilo je povod za masovne demonstracije na kijevskom Majdanu koje su se pretvorile u krvave obračune s policijom i dovele do svrgavanja režima. Posledica je gubitak Krima i užasan građanski rat na Donbasu.

Politika neprijateljstva s Moskvom u ime EU integracija koje niko nije nudio uništila je ukrajinski industrijski izvoz u Rusiju i stali su celi zavodi čak do 30.000 zaposlenih. Bez ruskog tržišta ne radi automobilska industrija, stala je proizvodnja cevi, motora, turbina, vagona i vozova, poljoprivrednih i rudarskih mašina, moćni odbrambeno industrijski kompleks nasleđenog SSSR je u kolapsu... Na Donbasu su ostale zalihe uglja neophodne za termoelektrane koje proizvode 70 odsto struje, a prihod od tranzita ruskog gasa sve je manji i nestaće do 2020. gradnjom novih gasovoda. Preostala bogatstva tajkuni su još čvršće zagrabili, a prosečna plata prepolovila se dok su cene komunalnih usluga uvećane za 280 odsto.

POVEZANE VESTI

Petak 08.04.2016. 09:13
Zapad i SAD su ubijali srpsku decu i civile a ti ponosno nosiš američku zastavu... Rusija nije pustila Srbiju niz vodu, jer je i ona bila u teškoj situaciji oporavka. A sa druge strane da li nam je Jeltsinova Rusja dugovala nešto pa da gine za nas ? Rusija nije aneksirala Krim nego ga vratila . 1954 , predsednik SSSR-a , ina če ukrajinac Nikita Hrušćov, jednostavnim dekretom poklonio Krim Ukrajini. Ako sve to znaš onda je sramota šta pišeš tu. Ako neznaš , onda si pravi mentalać...
Petak 08.04.2016. 09:16
Cena demokratije koju nude EU i NATO zlikovci je uvek veoma skupa . Prvo dovodi do rata zatim pljački i na kraju do potpunog siromaštva i dužničkog ropstva . Ukrajina ima Porošenka a Srbija Vučića koji nas po svaku senu "vodi u EU" iako o od njega niko od naroda i ne traži .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online