Nedelja 11.12.2016.
20:47
alo.rs

Srbiji stiže poruka iz Moskve: Daćemo vam sve, ali ne smete u EU!

Reuters
Da li će Rusija zaista tražiti da se Srbija okrene od EU: Vladimir Putin šalje Lavrova u Beograd

Naime, kako saznaje "Alo!", Sergej Lavrov će na sastancima sa Vučićem i Dačićem preneti poruku Vladimira Putina da su Srbiji u Rusiji sva vrata otvorena.

- Sve što Srbija bude tražila od Rusije dobiće, ali pred njom će se naći jedan veoma težak uslov, a to je da Beograd odustane od EU - kaže izvor lista iz Vlade Srbije.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin je, kada je reč o poseti Lavrova Srbiji i njegovim porukama, rekao da je reč o isplaniranoj poseti, a da će teme biti razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi.

- Rusija će se potruditi da uradi sve što je moguće, ako Srbija to želi, da bezbednost Srbije bude na vrhuncu. Trudimo se da srpske interese uzimamo u obzir - rekao je ruski diplomata gostujući na TV "Pink".

Upitan da li Rusija otvoreno podržava neku političku opciju i da li je razlog posete Lavrova navodna podrška Tomislavu Nikoliću na predstojećim predsedničkim izborima, Čepurin kaže da je to "srpska logika, a da je ruska logika skroz drugačija".

- Pojam kao što je ruski faktor uvek je prisutan i u Srbiji, uzimajući u obzir naše odnose. To je jedna stvar, a što se tiče mešanja, mi to ne radimo i nismo nikad radili. To je principijelni stav Rusije - rekao je Čepurin, dodavši da sa ruske strane nikad nije postojao pritisak ili uticaj na Srbiju.

Predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Rusije je od izuzetnog političkog značaja i biće jedan korak dalje u razvoju naših odnosa, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja.

- Najviše volim sastanak sa zemljama sa kojima nemamo otvorenih pitanja, a to je Rusija. Sa zadovoljstvom pripremamo sledeće korake, a to je poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva iduće godine Srbiji - kaže Dačić.

- Sigurno ćemo se baviti analizom političke situacije u regionu, Evropi i svetu, ali ćemo, pre svega, razgovarati o našim bilateralnim odnosima - kaže on.

2024 © - Vesti online