Sreda 07.12.2016.
18:46
b92.net

"Tramp hoće dil sa Putinom oko Sirije, ali problem je naplata"

Reuter/fotomontaža
Da li će Tramp poslati ponudu koju Putin neće moći da odbije?

- Svi postignuti dogovori su dosad propali. Sa Obaminom Administracijom se vidi da rešenje nije na horizontu, ali se i vidi da je Tramp spreman na neke dilove sa Putinom koji mogu voditi ka trajnom miru u Siriji. Rusi nisu spremni na pomeranje Asada, a SAD su stalno na tome insistirale. Jedino trajno rešenje je da Sirija ostane pod ruskom kontrolom, a Tramp je dobar biznismen i ostaje da vidimo samo gde će to naplaćivati - rekao je Jakšić. 

On je naveo i da je zauzimanje Alepa najveći uspeh Asadovih snaga i prekretnica koja će odrediti budućnost Sirije. 

Jakšić smatra i da će sa postizanjem trajnog mira u toj zemlji doći do povratka oni koji su u talasima bežali u Evropu pred naletom rata. 

- Kada bi došlo do trajnog mira, postoji jedan deo izbeglica koji su motivisani materijalnom željom da rade negde u EU, ali ima i onih koji su nevoljno napustili Siriju i koji bi hteli da se vrate u svoju zemlju - smatra Jakšić.

On je komentarisao i odnos Turske i Evropske unije, kao i pretnju turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će otvoriti granice za nekoliko miliona izbeglica koja se nalaze u njegovoj zemlji. 

- Strahovao sam da su se Evropljani dogovarali sa Turskom, ali Turci su bolji trgovci od Zapada i ispostavilo se sad da Erdogan ima ucenjivačke potencijale koje nema ni Angela Merkel niti bilo ko u Evropi. I ja se ne bih kladio da on nije u stanju da otvori granice - rekao je Jakšić. 

2024 © - Vesti online