Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.11.2016.
14:41
Vestionline A

"Tramp će razočarati Putina?"

Na prvi pogled je ruski predsednik Vladimir Putin pametno odigrao podržavši kandidaturu Donalda Trampa, ali budući predsednik Amerike će razočarati Moskvu, ako ne spoljnom, onda svakako ekonomskom politikom, piše za "Dojče vele" Andrej Gurkov.

Youtube/Yugoslav
Tramp predstavlja SAD kao najveću svetsku naciju, dok Putin osporavao tu globalnu vodeću ulogu

Moskovskom Dumom se prolomio aplauz kada je stigla vest o pobedi Trampa, ruski poslanici su slavili trijumf republikanca skoro kao svoju izbornu pobedu, navodi se u tekstu.

Kremlj je veoma rano, još pre godinu dana, izrazio simpatije za, tada, žestokog autsajdera Trampa, a sada se na kraju američkog izbornog maratona politička elita u Rusiji oseća potvrđenom: Putin se ponovo opkladio na pobedničkog konja.

Naklonost prema Trampu počiva, s jedne strane, na odbijanju kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Kremlju nikako ne bi pogodovalo da je bivša državna sekretarka zasela u Belu kuću, jer se od nje očekivao tvrd odnos prema Rusiji kada se radi o Ukrajini, Siriji, ljudskim pravima, smatra Gurkov.

Sa druge strane su se u Moskvi obradovali signalima koje je tokom kampanje slao Tramp. Nekoliko puta je ponavljao želju za zbližavanjem SAD i Rusije, jednom je čak nagovestio, doduše nejasno, da bi mogao da prihvati i aneksiju Krima.

To je bio prelomni trenutak. Nada Vladimira Putina bila je i ostala da će mu Tramp kao svojeglavi predsednik oprostiti grehe prema međunarodnom pravu u slučaju Krima, da će to dalje voditi drugačijem odnosu međunarodne zajednice i ukidanju sankcija.

Ta je nada pojačana osećajem da bi autoritarni mačo-tip poput Trampa mogao da bude dobar ortak za biznis, možda i prijatelj - na posletku su on i ruski predsednik na istoj talasnoj dužini i ljudski i prema svojim pogledima na svet.

Hoće li ta računica upaliti, pita se Gurkov, dodajući da niko ne zna kako će delati politički početnik u Ovalnoj kancelariji, koliko će slušati savetnike, koliko će se obazirati na svoju Republikansku partiju, Kongres, Senat, evropske saveznike.

Ipak, konstrukcija nastala u glavama moskovske elite - o partnerstvu dvojice vladara koji ravnopravni sedaju za sto i složno dele svet na zone uticaja kao na Jalti 1945. - ima jednu odlučujuću slabu tačku.

Tramp je naime odabran uz zakletvu da će ponovo uspostaviti američku veličinu. Ona se uvek ogledala u spoju ekonomskih uspeha kod kuće i globalnom liderstvu spolja.

Pitanje je da li će Tramp svojim biračima sa srednjeg Zapada zaista moći da vrati radna mesta iz Kine i drugih delova sveta.

Takve strukturne promene bi, u svakom slučaju, zahtevale mnogo vremena. Hoće li politički debitant Tramp, navikao na pobede, ali još žedan uspeha, moći da se strpi dok promene ne daju rezultate?

Gurkov, stručnjak za energetiku iz redakcije "Dojče vele" na ruskom jeziku, kaže:

- Uvek mu ostaje međunarodna pozornica gde može pokušati da spektakularnim potezima pokaže "veličinu Amerike" o kojoj priča. A ko je poslednjih godina najglasnije osporavao globalnu vodeću ulogu Sjedinjenih Država? Vladimir Putin. Koncept multipolarnog sveta koji predano zagovara u njegovom se čitanju svodi na podizanje značaja Rusije. To nije kompatibilno sa Trampovom predstavom Amerike kao najveće svetske nacije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 20:19
Krim ne moze da bude poraz Rusije. Ta rečenica nije čak ni diskutabilna. Poraz Rusije je bio kada je ćutke prepustila Krim, secam se, nisam mogao da verujem sta se dogadja. Krim se samo vratio kući, Krim nije anektiran, Krim se sam izjasnio. Za razliku od Kosova, Rusija zbog Krima nije bombardovala celu Ukrajinu 78 dana. Tako stoje stvari, svidjalo se to nekome ili ne...!!!
Ponedeljak 14.11.2016. 20:21
U startu se potkrale dve greške.Niti je Putin podržao Trumpa niti je u Dumi bilo aplauza zbog izbornih rezultata.Prvo,zapadni mediji,a skoro svi su od početka bili uz Clintonovu,su jednostavno izmislili neku prećutnu podršku,koje Putin dao Trumpu,kako bi mu smanjili šanse za pobedu.To se moglo videti kroz Clintonovu kampanju,koja je to obilati koristila u napadima na Trumpa.Međutim američki mediji nisu računali na to da Putin nije baš toliko nepopularan među Amerikancima,bez obzira na antiputinovsku i antirusku kampanju,koju vode zadnjih godina.A onda su isti mediji,valjda frustrirani zbog izbornog rezultata,izmislili da je bilo nekog aplauza u Dumi.Iako su mnogi poslanici to dematovali,vest je otišla u etar i ni 140 miliona Rusa sada to ne može demantovati.Ne može se sporiti da su Putinove simpatije,kao i većine poslanika i političara,ali i građana bile više na strani Trumpa,ali američki mediji,kao i njihove bezbednosne službe nisu našli nikakve veze Moskve sa novim američkim predsednikom,čak ni neke simbolične.Putin je ozbiljan i pametan političar,koji želi dobro za svoju zemlju,a rekao bih i za sve zemlje,koje žele da budu slobodne,i ne verujem da očekuje od Trumpa neke ustupke i olakšice,ali je svestan da je Clintonova mnogo teža za saradnju i da ona propagira intervencionalizam.
Ponedeljak 14.11.2016. 20:24
Jedno je sigurno, šta god da se bude dešavalo više se za svetske poslove neće pitati samo jedna država. Ostaje nam samo nada da su samozaljubljeni ludaci koji su svet gurali u konflikte iz svojih sebičnih interesa sklonjeni u stranu i da neće imati oodlučujuću ulogu narednih decenija. Treba očekivati da će oni praviti velike probleme i dalje, jer mogu izgu-biti veliki novac i uticaj, ali je stvarno dosta više te hipokrizije koja se za lljudska prava borila uranijumskom municijom, stabilnost uvodila masakrirajući ciivile, demokratiju razarajući države, nacije i najvrednije kulturo blago na planeti. Jedostavo DOSTA JE TOGA!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online