Četvrtak 01.12.2016.
12:21
blic.rs

Džonson u problemu zbog posete Beogradu: I Srbima bilo neprijatno

Tanjug
Ne može čovek više ni da se promoviše gde hoće: Boris Džonson

Laburistička parija, najveća opoziciona snaga u Britaniji, pozvala je ministra spoljnih poslova da objasni zbog čega je umesto da razgovara o državnim stvarima, davao autograme u beogradskoj knjižari.

Iz Forin ofisa stiglo je saopštenje u kom se navodi da Džonson nije znao da će biti dočekan na taj način. Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije navelo je da su Džonson i njegovi asistenti izričito zamolili da poseta knjižari ne bude u znaku njegove knjige o Čerčilu, te da je šef diplomatije bio "poprilično postiđen" kada je video da su u knjižari postupili potpuno suprotno.

- Gospodin Džonson je iz pristojnosti potpisao nekoliko kopija knjige i razgovarao sa par ljudi o tome, ali nikada nije pokušao da privatne interese stavi ispred tog putovanja. Misliti da je promovisao svoju knjigu u Beogradu bilo bi potpuno pogrešno - rekao je izvor iz Džonsonovog tima "Gardijanu".

Oglasila se i portparolka britanskog Forin ofisa.

- Boris Džonson je pozvan da bude gost u najstarijoj knjižari u Beogradu kako bi govorio o slobodi i pravima medija. Knjižara je odlučila da mu ukaže čast tako što će na svojim policama istaći njegove knjige - rekla je portparolka.

Međutim, "Gardijan" navodi da ni vlastima u Beogradu nije bilo prijatno što je Džonson najviše vremena pričao o svojoj knjizi, a ne o ozbiljnim političkim dešavanjima, poput izbora Donalda Trampa za predsednika SAD ili o posledicama Bregzita.

Ministar laburističke vlade u senci Endrju Gvajn zahteva od Džonsona da lično objasni o čemu se radi.

- Odgovornost Borisa Džonsona je da vodi Ministarstvo spoljnih poslova, a ne da utabava put za bolju prodaju svojih knjiga. Konzervativci bi trebalo da se brinu o tome kako da naša zemlja krene napred. Nažalost, njihova glavna briga je ispunjenje sopstvenih interesa - rekao je Gvajn i dodao da je ovo samo još jedan znak koliko je Džonson nekvalifikovan za poziciju koju obavlja.

2024 © - Vesti online