Utorak 29.11.2016.
01:45
B. Božin - Vesti

Angeli Merkel odbijen azil u Nemačkoj

Twitter/gernotfroestl
Foto: Ilustracija

Tema Alhavar se porodila prošlog 27. decembra u Diseldorfu, a zatim se porodica preselila u stan na periferiji Menhengladbaha, gde im je sada i stiglo pismo Ureda za migrante u kome ih izveštavaju da im je odbijena molba za dobijanje azila...

- Pismo nas je veoma uplašilo - rekao je Mamon Alhamza novinarima.

On, međutim, može da odahne, bar za neko vreme. Naime, negativan odgovor ne znači da će porodica odmah biti deportovana u Siriju, jer im je odobren boravak od godinu dana.

S druge strane, nemaju dozvolu da iz Sirije dovedu druge članove porodice, kao što je to slučaj kod onih koji dobiju pravo na azil. Oni su do sada imali samo takozvanu subsidijarnu zaštitu, koja ih štiti od nasilnog povratka u ratom zahvaćenu zemlju.

Ovaj vid zaštite izbeglica koje su pristigle iz ratom zahvaćenih područja, može da se produži do dva puta po dve godine, a po isteku tog roka se status izbeglice ponovo preispituje i može da bude produžen ukoliko osoba ispunjava određene uslove - na primer, poseduje odgovarajući nivo znanja nemačkog jezika.

Razlog za odbijanje azila ovoj porodici je nemački zakon o imigraciji koji kaže da nijedna osoba koja u zemlju dođe sa teritorije neke treće zemlje ne može da dobije pravo na politički azil, a upravo to je bio slučaj sa ovom porodicom iz Sirije.

2024 © - Vesti online