Petak 25.11.2016.
21:53
Srna

"Dan prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji da se slavi kao državni praznik"

Tanjug
Veliki dan za Srbiju: Tomislav Nikolić

- Uveren sam da će moj predlog naići na nepodeljeno odobravanje Vlade Srbije - naglasio je Nikolić na svečanoj akademiji povodom 98 godina od održavanja Velike narodne skupštine u Novom Sadu, na kojoj je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine njenoj matici, Kraljevini Srbiji.
 

On je dodao da je u tom datumu, kako se izrazio, za slavlje ispisana značajna istorijska stranica Srbije.

- Bez tog datuma današnje Srbije ne bi bilo, a oni koji danas našu decu uče istoriji Srbije neka znaju i neka uvek imaju na umu da naše povesno slovo nije celovito bez saznanja o Velikoj narodnoj skupštini, njenim porukama i odlukama koje danas živimo - rekao je Nikolić.

O značaju odluke Velike narodne Skupštine o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji svoju reč dali su i predsednik pokrajinske Vlade Igor Mirović, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Mirović je istakao da je odluku o prisajedinjenju Srbiji "jednoglasno i neopozivo" donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine.

Za Vučevića je bitno ispoljeno zajedništvo Srba, Bunjevaca i drugih slovenskih naroda kod odluke o prisajedinjenju Srbiji.

Svečanoj akademiji u Srpskom narodnom pozorištu prisustvovale su vladike iz vojvođanskih eparhija, kao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

2024 © - Vesti online