Subota 26.11.2016.
01:10
ruskarec.ru, Vestionline

Nemci priznaju: Putin je najuspešniji geostrateški virtuoz na svetu

Twitter/inoemnenie
Putinu svet na dlanu...

"Vladimir Putin je trenutno najuspešniji geostrateški virtuoz na svetu", piše novinar nemačkog lista Eduard Štajner.

Zahvaljujući pobedi Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i predizbornoj pobedi Fransoa Fijona u Francuskoj, šef ruske države je uspeo da uveri međunarodne investitore da kupuju ruske akcije i odobravaju kredite.

"Pobeda dvojice zapadnih političara uliva nadu u popuštanje napetosti i ukidanje sankcija", objašnjava Štajner.

                     Ceo tekst možete pročitati na sajtu Ruska reč

Sredinom nedelje ruski berzanski indeks Micex dostigao je rekord: od početka godine pokazatelji tržišta porasli su za više od 18%. Još veći su pokazatelji indeksa RTS, koji je u poređenju sa prošlom godinom porastao za 34%.

Kako piše autor teksta, promena geopolitičke situacije najviše je uticala  na zapadne banke. Predstavnici Dojče banke su izrazili nadu da bi "Tramp mogao da ukine antiruske sankcije, čak i bez podrške Kongresa".

Bugarska, Italija, Austrija, Mađarska i druge zemlje Evrope žele da normalizuju odnose sa Rusijom. Promena geopolitičkog kursa takođe se očekuje u Francuskoj u slučaju pobede Fijona, sa kojim Putin ima dobre odnose.

- Najviše koristi od promena ima rusko tržište - smatra analitičar banke Meril Linč Karen Kostanjan. Prema njegovim rečima, vreme kada je Putin imao probleme da dobije kredite od investitora već je prošlo. Verovatnoća da će tokom sledećih 5 godina Rusija izgubiti platežnu moć smanjena je za 14%. Tako da se ne predviđaju nikakvi geopolitički konflikti sa Moskvom.

"Nakon što je Tramp uveo u modu populizam, Putin je takođe delimično rehabilitovan", zaključuje autor teksta.

2024 © - Vesti online