Nedelja 20.11.2016.
03:03
S. Janković - Vesti

Nemac ukiselio kupus u Beogradu

pixabay.com
Dopisnik DPA tvrdi da su Srbi prvaci sveta u spremanju zimnice

Pod naslovom "Novajlija u Beogradu", opisao je taj svoj poduhvat i dodao mu podnaslov da su "Srbi svetski prvaci u spremanju zimnice".

Sve to povrće sada čeka pravi trenutak, a nemački kolega ovome dodaje da se konačno i sam odvažio da ga (po lokalnom običaju) strpa u bure. Posle dužeg boravka u Beogradu, konačno je uradio ono što njegovi zemljaci u otadžbini inače ne rade - stavio je u kacu cele glavice kupusa.

U Nemačkoj se kiseli uglavnom ribanac (Sauerkraut), koji potom i ne ide u nepoznati podvarak, već se servira uz kolenicu i pire krompir. I pivo, obavezno.

Neophodne savete "novajliji" u ovom poslu davali su kućna pomoćnica Sonja i njegov tast Momčilo. Glavno upozorenje odnosilo se na sipanje soli - mora da je bude puno i da je iz Tuzle, jer daje najbolji ukus kiselom kupusu, zapisao je pedantni nemački novinar.

U jesen, sve beogradske pijace su zatrpane glavicama jeftinog kupusa, ali i paprikom, krastavčićima i šargarepom. To je tradicija, ali i spas za familije sa malim platama i penzijama, objašnjava svojim nemačkim čitaocima autor ovog simpatičnog teksta o običajima u Srbiji.

- I ti spremaš kiseli kupus? Svaka čast, rekao mu je prodavac na pijaci kod koga je pazario glavice. Doduše, skromno burence koje je kupio, bilo je dovoljno samo za nekoliko glavica, pa je porodični savet odmah krenuo u potragu za većim buretom.

Kada je posao završen, dopisnik je dobio važan zadatak da se svakodnevno lati dohvati creva i duva u bure, kako bi posoljena voda doprla do svake glavice. Da li će ceo poduhvat biti uspešan, ostaje da se vidi kada prva glavica kiselog kupusa zimus stigne na sto, zapisao je ovaj "beogradski Nemac".

2024 © - Vesti online