Četvrtak 17.11.2016.
14:09
Vestionline

Rusi u panici: Obećali Kinezima borbene avione i S-400, sad bi da odustanu

commons.wikimedia.org/Alex Beltyukov
Ruski vojni avioni popularni kod Kineza

Na događaju koji je organizovao američki Centar za nacionalni interes, penzionisani ruski general Evgenij Bužinskij, direktor ruskog PIR Centra, jasno je rekao da posao još nije dovršen:

- Budimo prezicni, još uvek nismo ništa prodali. Trenutno se nalazimo usred vrlo teških i napornih pregovora o tom pitanju - izjavio je. 

Glavni problem što Kinezi "kraduckaju"

I dok taj ugovor tek čeka konačni potpis, Kremlj i Peking potpisali su ugovor kojim se štiti rusko intelektualno vlasništvo, čime Rusija dobija grancije da Kinezi neće ukrasti njihovu tehnologiju.

- Odluke o S-400 i Su-35 su načelno donete, a potpisali smo i ugovor o zaštiti intelektualnog vlasništva, koji je bio predslov za prodaju Su-35 - rekao je Bužinskij. 

Upravo se u pitanju potencijalne krađe intelektualnog vlasništva krije ključna prepreka prema konačnom dogovoru.

Rusi su svesni da ih ni ugovor s Kinezima ne spašava mogućnosti da za nekoliko godina iskoriste ili kopiraju šta god smatraju korisnim na modernim borbenim letelicama, koje se uz američke F-22 smatraju najboljim lovcima na svetu.

Mnoge obaveštajne službe sumnjaju da Kinezi godinama "briljiraju" u industrijskoj i vojnoj špijunaži, na čemu temelje rapidan razvoj vlastite vojne tehnologije.

Tako se za njihov novi borbeni avion Chengdu J-20 veruje da je prekopirana verzija američkog F-35, po nekima čak i poboljšana u odnosu na problematičnu originalnu verziju.

Rusi zato žele da se osiguraju na svaki mogući način da njihov najmoderniji borbeni avion ne posluži samo kao izvor delova i tehnologije za Kinu, pogotovo s obzirom na činjenicu da će lovac pete generacije Suhoj PAK FA još dugo biti u fazi razvoja.

- Imamo varijantu za izvoz i varijantu za našu upotrebu. Kinezi su vrlo dobri u kopiranju svega - rekao je Bužinskij.

Problem za kopiranje motora

Jedna od najvažnijih inovacija na zadnjoj varijanti Suhoja Su-35 je novi mlazni motor Saturn AL-41F1S, znatno poboljšanih performansi u odnosu na one koji su mu prethodili.

Ali, Rusi smatraju da će Kinezi vrlo teško iskopirati te motore.

- Oni ne mogu da proizvode motore. Kolege su mi rekle da je praktično nemoguće kopirati taj motor iz razloga što bi ga trebalo potpuno "rastaviti" da bi se došlo do njegove srži - rekao je Bužinskij za National Interest.

Od trenutka kad su Kinezi izrazili interes za kupovinom Su-35 mnogi vojni analitičari su posumnjali da se njihove prave namere ne kriju u kratkoročnom osnaživanju svojih avio-snaga, koliko u kopiranju tehnologije, pogotovo one koja se tiče pogonskog dela u kom Kinezi i dalje osetno zaostaju za Rusima i Amerikancima.

To pokazuje i činjenica da ranije spomenuti J-20, koji prema kineskim tvrdnjama ima mogućnosti koje pariraju F-22 i F-35, koristi ruske Salut AL-31FN motore, inače originalno dizajnirane za ruske Su-27 lovce.

Ako se Rusija zaista odluči na prodaju aviona i raketnog sastava S-400, na šta bi ih mogli naterati najpre ekonomski interesi, sigurno će u godinama nakon završetka posla pažljivo pratiti razvoj kineske vojne tehnologije u potrazi za kopijama vlastitih rešenja.

2024 © - Vesti online