Petak 18.11.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti

Kreće protest srpske vojske

Tanjug
Strojevim korakom u štrajk

- Neizdrživo je da ljudi borave po 50 dana na terenu, da rade u neuslovnim objektima na minus temperaturama po 12 sati dnevno, bez prekovremenog ili noćnog rada, s lošom ishranom i na kraju za mesec dana dobiju, ako je u pitanju običan vojnik - 30.000 dinara plate. Da li je dovoljno da naši vojnici koji trenutno kontrolišu granicu izađu na teren i rade 12 sati u patroli granice sa lanč paketom u kome je jedna konzerva, tri kesice meda i tri margarina i pola hleba? - pita Antić.

Ministar da kapitulira

Predsednik sindikata ne očekuje da bi protest mogao da bude zabranjen, a očekuje da će im se 27. novembra priključiti i bivši pripadnici oružanih snaga, ali i obični građani. Antić kaže da će odustati jedino ako ih prethodno primi ministar odbrane i prihvati sve zahteve.

- Zakonom je propisano da osnovica vojničke plate ne može da bude niža od 75 odsto republičkog proseka. Nama je sada ta osnovica niža za više od 40 procenata. U situaciji smo da je 76 posto pripadnika VS plata niža od zvaničnog proseka, a u 80 odsto slučajeva plata je niža od cene prosečne potrošačke korpe - ističe Antić.

U Ministarstvu odbrane nisu želeli da komentarišu najavu ovog protesta.

2024 © - Vesti online