Četvrtak 17.11.2016.
01:11
ruskarec.ru, Vestionline

"Prorusi zadali udarac koji Zapad nije očekivao"

Reuters
Moldavija se okreće Putinu i Rusiji

"Odustajanje od prozapadnih kandidata izazvano je time što su birači nezadovoljni korupcijom vlasti i zaostajanjem nivoa života od zapadnih zemalja, koje je posle rušenja socijalističkog sistema u Istočnoj Evropi sve veće. Osim toga, stanovništvo u regionu je sve više razočarano u zapadne vrednosti", dodaje autor teksta.

"Nije moguće poricati ni značaj istorijskih veza Moldavije i Bugarske sa Rusijom. Uvođenje antiruskih sankcija nanelo je ozbiljnu štetu ekonomiji obeju zemalja i zato nije nikakvo čudo što su građani svoje glasove dali kandidatima koji su obećali da će popraviti odnose sa Moskvom", kaže se u analizi američkog lista.

"Zasad je neizvesno koliko će značajno biti očekivano približavanje Moldavije i Bugarske Rusiji, ali je već očigledno da je nezadovoljstvo naroda prozapadnim kursom prethodnih vlasti dovelo do posledica koje je na Zapadu malo ko očekivao, što se može porediti sa situacijom na nedavnim izborima predsednika u SAD", tvrdi američki list.

"Kakvi god da su razlozi što su građani obeju zemalja podržali proruske kandidate, rezultati izbora su novi udarac za Zapad u najnezgodnijem trenutku", zaključuje autor teksta.

2024 © - Vesti online