Utorak 15.11.2016.
18:59
Vestionline

Britanski oficiri u panici: Ako Tramp sruši NATO, šta ćemo onda sa Putinom

Reuters
Vojska Velike Britanije bi mogla da ostane bez podrške iz SAD-a

Tri bivša britanska generala i admiral su rekli da Britanija i Evropa treba da poslušaju upozorenje o mogućoj ruskoj invaziji nakon što je izabrani američki predsednik izrazio sumnju u svrsishodnost NATO-a.

Veliki broj britanskih vojnih komandanata citiranih u Daily Mail-u su pozvali Veliku Britaniju i Evropu da povećaju troškove odbrane kao odgovor na Trampove stalne pretnje u kampanji da se isključe iz pakta međusobne odbrane NATO-a, kojim se smatra da je napad na jednu od zemalja članica istovremeno i napad na sve.

- Sa bezbednosne tačke gledišta, to može biti poziv na buđenje koji je potreban Evropi - rekao je bivši šef Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), ser Majkl Grajdon.

- Možemo očekivati da Tramp bude prilično ozbiljan u vezi ovoga, on to neće zaboraviti. Ako evropske nacije ne povećaju svoje uloge, onda postoji ozbiljna zabrinutost za budućnost NATO-a - rekao je on.

- Ako SAD napuste NATO, to bi bilo apsolutno katastrofalno i upravo ono što bi Vladimir Putin želeo. Ako se situacija dogodi na Baltiku, gde treba da zauzmemo čvrst stav, kredibiletet  bi bio narušen bez SAD-a - dodao je on.

General Lord Danat, bivši šef vojske, je rekao: “Videli smo da Donald Tramp preti svim i svačim, i trebalo bi da tu pretnju shvatimo ozbiljno.“

- Sa tačke gledišta Velike Britanije, moramo da razmislimo o povećanju svojih troškova odbrane - rekao je on.

- Trebalo bi zapravo da shvatimo da Tramp to ozbiljno misli, i da države moraju da učine nešto više po pitanju svoje uloge u NATO-u. Ako SAD odlazi, NATO prestaje da postoji, gotovo po definiciji, tako da ćemo morati da izmislimo nešto drugo. U kontekstu Bregzita, to je smešno - rekao je on.

2024 © - Vesti online