Subota 12.11.2016.
03:30
newsweek.rs, Vestionline

"Ekstremni taksisti": Da li biste smeli da uđete u Siriju na ovaj način?

Reuters
Planinski put na libansko-sirijskoj granici

Uprkos haosa koji je progutao Siriju tokom poslednjih pet godina, oni koji su ostali u ratom razorenoj zemlji trude se da koliko toliko vode normalan život, a za veliki broj radnika koji putuju u Liban na posao, autoput Damask - Bejrut predstavlja ključni element preživljavanja.

Od kada je počeo građanski rat, ova važna deonica puta postala je neprocenjiv resurs i za jednu novu vrstu taksista čiji je posao da voze turiste i autostopere na mesta koja se ne mogu naći na TripAdvisor-u ili LonelyPlanet vodičima.

Za 100 dolara, ili 25 po osobi ako je u autu četvoro, "ekstremni taksista" Mohamed je vozio turiste u posetu poljima marihuane koje vodi njegov rođak, pripadnik Hezbolaha. Za portal Midl Ist Aj, Mohamed je ispričao kako ga je radoznalost turista dovodila u nezgodne situacije, ali i kako je iz toga naučio da se bavi ekstremnim turizmom.

Jednom prilikom grupa momaka koju je vodio u polja marihuane na granici sa Sirijom, tražila je da im pronađe taksistu koji bi ih odveo do Damaska. Pošto lokalni libanski taksisti ne smeju da ulaze u Siriju, Mohamed je platio vozača 100 dolara da odvede njega i tri momka u Damask.

Mohamedov vozač odveo ih je u Siriju zaobilaznim putevima kroz planine, kako bi izbegao kontrolne punktove u tampon zoni između dve zemlje. Tek kada je video Damask na horizontu, Mohamed je shvatio opasnost kojoj se izložio.

Naime, sirijski predsednik Bašar al Asad uveo je kaznu zatvora do 5 godina za strance koji ilegalno uđu u Siriju. Da bi izbegao katastrofu, vozač se vratio na zvanični kontrolni punkt kako bi prijavio ulazak u zemlju. Kada su stigli do punkta, čuvari su bili veoma sumnjičavi. Vozač je odmah uhapšen, a turistima je, samo zahvaljujući Mohamedovom prijatelju iz Hezbolaha, dozvoljeno da se, doduše pešice, vrate u Liban.

Ovo iskustvo omogućilo je Mohamedu da postane "ekstremni taksista" i da tačno zna šta se može, a šta ne kada vodi turiste u Siriju. Od tada, Mohamedovi "izleti" koštaju 170 dolara i najčešće podrazumevaju celodnevni boravak sa noćenjem u prestonici Sirije.

Situacija u Damasku, koji je pod čvrstom kontrolom režima, vratila se koliko toliko u normalu, glavni lokaliteti su otvoreni za posete, a gradski restorani rade uobičajeno.

Za Mohameda, rizik nije preveliki, a posla će po svemu sudeći, biti i nadalje pošto žeđ za avanturom nikada neće nestati, a tu je i još jedna grupa koja će Mohamedu uvek donositi novac takozvani "čekeri" - turisti koji žele da posete sve zemlje sveta.

2024 © - Vesti online