Četvrtak 10.11.2016.
14:46
Index.hr

Ako Tramp odluči da aktivira nuklearno oružje, evo šta je potrebno

Reuters
Dovoljno je da poželi: Donald Tramp

Za to nije dovoljno samo da pritisne crveno dugme. Portal inverse.com istražio je koje je sve korake potrebno da napravi pre nego što projektil zaista i bude ispaljen.

KORAK 1: Sastanak predsednika sa savetnicima

Predsednik SAD-a ima isključivo pravo da lansira nuklearni projektil, ali ipak treba da se konsultuje sa svojim savetnicima u Pentagonu. Ovaj sastanak je nužan, ali predsednik ne mora da uvaži savete.

KORAK 2: Predsednička naredba

Jednom kada su rešene ove formalnosti, predsednik odlučuje hoće li da naredi lansiranje. Ovo može da uradi na dva načina: ili iz sigurne sobe, koji ima nekoliko širom SAD-a, ili s popularnom crnom aktovkom koja predsednika prati svuda i sadrži sve za autorizaciju nuklearnog napada - zaštićenu komunikaciju, knjigu sa kodovima za lansiranje i lokacije projektila.

KORAK 3: Verifikacija sigurnosnih kodova

Nakon što predsednik izvrši autorizaciju, naredba se prenosi na Pentagon, u takozvanu "ratnu sobu". Nadležni oficir ratne sobe čita kodove da bi se potvrdilo da naredba zaista dolazi od predsednika. Ako jeste, on tada dobija plastificiranu karticu s novim kodovima koje treba da potvrdi. Ako se i ti kodovi potvrde, naredba je izdata.

KORAK 4: Vojna naredba

Pentagon tada priprema vojnu naredbu za lansiranje s metom, vremenom lansiranja i kodovima za uključenje nuklearnog oružja. Ova naredba ide nuklearnim podmornicama ili nuklearnim centrima (ICBM) koji pripremaju lansiranje.

KORAK 5: Projektili su spremni, predsedniče

Vojnici striktno slede dobijenu naredbu. U podmornici, kapetan, prvi oficir i druga dva člana posade sprovode verifikaciju naredbe. U naredbi dobijaju i kombinaciju za sef s dugmetom za ispaljenje nuklearnog projektila. Otprilike petnaest minuta kasnije, projektili su spremni za lansiranje.

Nuklearne vojne baze su razasute svuda po zemlji. Naredba se šalje u pet baza u kojima su po dva vojnika, a nakon verifikacije, svih pet baza simultano okreće ključeve da lansiraju projektile.

KORAK 6: Projektil je ispaljen, predsedniče

Iako Donald Tramp više ne mora ništa da odobri, u praksi ipak neko od viših vojnih činovnika će dati još jedan znak odobrenja, potvrdu. "Projektil je ispaljen, predsedniče."
 

2024 © - Vesti online