Petak 04.11.2016.
15:36
Vestionline

Ja tebi tri medveda, ti meni stan u Novom Sadu!

Reuters
Životinje u kandžama bezosećajnih i okrutnih

Na njihovim telima su bile vidljive rane, a imali su i poremećaj u ponašanju zbog držanja u zatočeništvu.

Rrema rečima Dušana Pajkića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine, to je učinjeno po nalogu nadležnog tužilaštva, a inspekcija je uz asistenciju policije oduzela dva mrka i jednog hibridnog medveda, koji je nastao ukrštanjem mrkog i polarnog.

Policija je dugo tragala za vlasnikom ovih životinja, koje su držane u nehumanim uslovima i o njima nije vodio adekvatnu brigu. O tome svedoči i činjenica da jednom od medveda nedostaje pola jezika.

"Prodajem ili menjam divlje životinje"...

Vlasnik životinja pre tri nedelje je objavio oglas: "Prodajem tri medveda, jaguara, majmuna, lame. Menjam za razno, može nekretnina kod Novog Sada."

- Za cirkus i držanje divljih i opasnih životinja imam papire. Svaki kupac može doći lično da ih pogleda. Prvo želim da upoznam kupca i vidim u kakvim uslovima će životinja da živi - rekao je tada Milan S.

Mada mu, kako je sam naveo, nije svejedno gde će njegove životinje da završe, vlasnika cirkusa nije zanimalo da li kupac ima i odgovarajuću dozvolu. Uprkos tome što je sam poseduje, nije insistirao na tome da mu budući kupac svoju dozvolu pruži na uvid. Postoji, kaže, zakon o postupanju sa divljim životinjama koji važi u našoj zemlji i on se njegovim sprovođenjem ne bavi.

A jaguara i majmuna sklonio na sigurno

Zaposleni u "Veterini Beograd" kažu da nije u pravu:

- Česti su slučajevi da se poistovete životinje i roba. Divlje životinje su, ipak, izuzetak i trgovina njima regulisana je zakonom o zaštiti životinja. Vlasnik bi svakako morao da zna kome prodaje opasne vrste. Zakon propisuje posebne uslove u slučajevima kupoprodaje divljih životinja - kaže Budimir Grubić, iz ove ustanove. 

Činjenica je da su nadležnima često stizale pritužbe građana Srbobrana, koji su uplašeni za svoju bezbednost, prijavljivali da su životinje bez nadzora, i da se može dogoditi da izađu na ulicu. Policija je dugo tragala za vlasnikom i protiv njega će biti pokrenut postupak.

Inspekcija nastavlja da traga i za jaguarom i makaki majmunom, koji su takođe držani u neprikladnim uslovima. Ove životinje vlasnik je uspeo pre inspekcijskog nadzora da izmesti na nepoznatu lokaciju.

2024 © - Vesti online