Petak 28.10.2016.
14:15
Tanjug,Vestionline

Nikolić: Nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije

Tanjug
Tomislav Nikolić(levo) i Đorđe Ivanov(desno)

Nikolić je, posle sastanka sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim u Beogradu, poručio da nema stabilne Srbije bez stabilne Makedonije i istakao da će Srbija će uvek biti snažan oslonac Makedoniji.

"Srbija želi stabilne, dobrosusedske odnose sa Makedonijom i unapređenje saradnje u svim oblastima. Na tome obe strane rade veoma predano i konkretno", naveo je Nikolić i dodao da je poseta predsednika Ivanova Srbiji potvrda toga.

Predsednik je rekao da su politički odnosi Srbije i Makedonije veoma dobri i da su dve zemlje u periodu prepunom izazova pokazale da kroz saradnju i razgovor mogu da prevaziđu sve teškoće.

Nikolić je, navodeći da se region suočava sa katastrofalnom migrantskom krizom, rekao da Srbija i Makedonija nisu odgovorne za migrantski talas ka Zapadnoj Evropi, da ne mogu ni da ga zaustave ni ublaže, te da je na potezu EU koja ima mehanizme i novac.

"Ponosni smo što je način na koji smo rešavali ovaj problem pozitivan primer koji se navodi u čitavom svetu", naveo je Nikolić.

Nikolić je Ivanovu preneo da je prijem Kosova u UNESKO za Srbiju apsolutno neprihvatljiv i zamolio ga da Makedonija principijelno podrži Srbiju glasanjem protiv članstva Kosova u UNESKO. 

"Rekao sam predsedniku da je paradoksalno da Albanci govore kako su manastiri njihovi, a te iste manastire KFOR i kosovska policija čuvaju i štite upravo od njih samih", naveo je Nikolić.

Naveo je i da su srpska manjina u Makedoniji i makedonska manjina u Srbiji pravi i najvažniji most saradnje između dve zemlje, navodeći da veruje da se makedonska manjina u Srbiji dobro oseća.

 "Naša želja je da se odnosi dva naroda i dve države i dalje grade na temeljima uzajamnog poštovanja i razumevanja, istoj veri, sličnom jeziku i bliskom zajedničkom poreklu", naveo je Nikolić.

2024 © - Vesti online