Sreda 26.10.2016.
18:12
D. N. Petrović - Vesti

Tuberkuloza u bolnici i školi

Vesti
Strah u Novom Pazaru

U ovoj školi prvi slučaj tuberkuloze registrovan je u aprilu ove godine, poslednji pre nekoliko dana. Ne zna se kako je bolest stigla u ovu školu, pretpostavlja se da je doneo neko od učenika.

Mada su svi đaci i profesori bili na snimanjima i testiranjima, pre nekoliko dana školom se pronela vest da je još puno obolelih, bilo je i panike, pa su učenici jednog odeljenja kompletno napustili nastavu pravdajući se strahom da se ne zaraze ovom bolešću. Ispostavilo se da je vest bila netačna i da su učenici iskoristili pojavu tuberkuloze za bežanje sa časova.

Tuberkuloza se pojavila i u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović", gde je obolela nastavnica. Kako ističe dr Šefadil Spahić, direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje, u ovoj školi do sada je pregledano 60 učenika i 40 nastavnika koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, na sreću, do sada nije registrovan nijedan novi slučaj, ostalo je da se pregleda još 50 učenika.

Veliko uznemirenje u ovog gradu izazvala je i vest da je od tuberkuloze obolela babica na ginekološkom odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar.

Od 89 pregledanih beba koje su bile u kontaktu sa obolelom babicom, nijedna nema tuberkulozu.

2024 © - Vesti online