Subota 28. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.05.2016.
09:41
Vestionline A

Da deca ne ginu na ekskurzijama i da škole ne pljačkaju roditelje

Ko je jednom u poslednje dve decenije slao decu na ekskurziju, zna, nažalost, i za tragične događaje koji su se dešavali, kao i za pravu legalizovanu pljačku roditelja koja se sprovodi od strane države, škola, autoprevoznika... dakle, svih nadležnih u društvu za osiromašenje onih koji imaju potomke. Tako se, na primer, šestogodišnjoj deci naplaćuje 23.000-24.000 dinara sedam dana na Kopaoniku, ili sramotnih 2.400 dinara za jednodnevnu ekskurziju (u trajanju od 6, 7 sati) od Beograda do Opova (nekih 55 km od centra prestonice) uz ručak za predškolce.

Da li su najzad počeli da razmišljaju gde će im duša, ili su ostali kratki u "raspodeli" novca od roditelja, tek u Ministarstvu prosvete predložiće da se đački turizam tretira posebno u Zakonu o turizmu, kako bi ekskurzije bile bezbednije i jeftinije, najavio je u petak predstavnik tog resora Bogoljub Lazarević.

pixabay.com
Jasno je da za sada država, škole i autoprevoznici ne brinu dovoljno o deci, već kako da za što manje rada uzmu što više novca, ali je tužno i što su ti činovnici i privatnici nečiji roditelji i što, očigledno, na boga ne misle...

Lazarević je dodao da će uskoro biti donet i novi Pravilnik o nastavi u prirodi, naglasivši da se ne mogu izjednačiti putovanja dece i odraslih, jer su putovanja dece specifična.

Da se stvore ljudski uslovi za najmlađe

- Tu se posebna pažnja mora obratiti i na bezbednost putovanja i na cenu. Razgovaraćemo sa Ministarstvom turizma, turističkim agencijama, Privrednom komorom Srbije da se dođe do pravila koja su specifična i koja bi bila deo Zakonu o turizmu - rekao je Lazarević gostujući na RTS.

On je najavio i novi pravilnik sa kriterijumima kada je nastava u prirodi u pitanju, koji će precizno definisati kakve prostorne uslove mora da ima smeštaj u prirodi.

- Nastava u prirodi često se održava u neadekvatnim objektima. Imamo plan da ubrzo donesemo pravila koja će propisati kakve prostorne uslove treba da ima smeštaj u prirodi - naglasio je on.

Šta s pijanim vozačima i neispravnim autobusima?

Upitan da li ministarstvo zabrinjava činjenica da je prošle godine prilikom pregleda autobusa pred ekskurzije isključeno 13 autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, a deset vozača zbog pijanstva, on je rekao da taj podatak uznemirava, ali i ohrabruje.

- Ohrabruje jer znamo da se škole pridržavaju Pravilnika o đačkim ekskurzijama i dobro je da je isključeno 13 autobusa, jer da su otišli na pitovanje imali bi veći problem i veći rizik - kazao je Lazarević i dodao da ministarstvo insistira na bezbednosti učenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online