Petak 21.10.2016.
18:05
Vestionline

Tuširanje ujutru ili uveče? Evo šta je bolje

pixabay.com
Svakodnevno tuširanje isušuje prirodne masnoće sa tela (Foto: Ilustracija)

Oni su otkrili kako nema razlike u čistoći tela tokom dana između onih koji se tuširaju ujutru ili uveče, pa je s higijenske strane samo doba nevažno.

Ali, postoje druge stvari na koje utiče - prvenstveno na stanje organizma.Tako da nije dobro ograničiti se da budete samo jedan tip, već tuširanje treba prilagoditi i situaciji u vašem životu.

- Jutarnji tuš je bolja opcija kad su stvari na poslu stresne, ili ste pod pritiskom da budete kreativni. Takav tuš opušta, kognitivni procesi se regenerišu, a rešenja vam padaju na um uz puno manje napora - ističe psiholog sa Univerziteta Harvard, Šeli Karson.

Večernji tuš

Iz studije proizlazi kako je tuširanje pre odlaska u krevet dobro rešenje za ljude kojima je problem da se "isključe" i uspavaju, budući da ono smanjuje nivoe hormona stresa, kortizola. Ono reguliše telesnu temperaturu i nakon tuširanja dolazi do prirodnog efekta hlađenja, pa je to prirodan način pripreme za san. Dermatolozi takođe smatraju da je tuširanje uveče bolje za one s kožnim problemima, jer se sebum i razni zagađivači nakupljaju na koži tokom dana.

Sapun i gel ne koristite svaki put!

Stručnjaci upozoravaju kako svakodnevno tuširanje, koliko god ugodno i poželjno u doba velikih vrućina i pojačanog znojenja, nije tako zdravo za kožu jer isušuje prirodne masnoće koje služe kao zaštita. Agresivna sredstva s puno deterdženta poput SLS-a (sodium laureth sulfate) i parabena mogu da uzrokuju prekomerno isušivanje, pa i znojenje pa se savetuje tek povremeno korišćenje gelova za tuširanje, a češće pranje običnom vodom. Navike tuširanja su često i kulturološke, pa se npr u Aziji ljudi češće tuširaju uveče, dok se u SAD-u obično tušira ujutro. U Evropi takvih pravila nema, pa su ljubitelji jutarnjeg kao i večernjeg tuširanja u sličnom broju.

2020 © - Vesti online