Petak 14.10.2016.
21:47
Dnevnik.hr

Hrvati procenili: Kosovu sledi haos!

Facebook/Lëvizja VETËVENDOSJE!
Albanska opozicija već odredila granicu sa Crnom Gorom

"Dnevnik" izražava bojazan i da bi u narednih četiri do pet godina zbog tog spora mogao da se dogodi novi rat na Balkanu.

Kako portal navodi, na nenaseljenoj planini Rugovi "na granici Kosova i Crne Gore" je samo poneko stado ovaca na ispaši, "ali bi spor oko definisanja granične linije između dve zemlje mogao da gurne Kosovo u haos". 

Taj portal prenosi i navode Frans presa da je, u vreme bivše Jugoslavije, koja se raspala u ratovima devedesetih, ta granica bila unutrašnja i nikada precizno određena. Prema tom tekstu, sporazum o granici je ključan u nastojanju Prištine da dobije bezvizni režim sa EU i za dalju integraciju u evropski blok. 

Takođe se ocenjuje da se očekivalo da će ratifikacija sporazuma o granici proći glatko s obzirom na prijateljske veze koje su uspostavljene nakon što je Podgorica priznala jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, "uprkos žestokom protivljenju Beograda koji i dalje na Kosovo gleda kao na svoju južnu pokrajinu". 

Rat vrlo verovatan

Podseća se na nasilne proteste, suzavac u kosovskom parlamentu, kao i na to da je jedan od lidera "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti sporazum nazvao "činom kapitulacije" i "izdajom" i naveo da je "rat oko granice s Crnom Gorom "verovatan... u narednih četiri do pet godina". 

Navodi se i da je crnogorski premijer Milo Đukanović nedavno rekao da njegova zemlja ne namerava uzeti "ni kvadratni metar kosovske teritorije" i pozvao Prištinu da ratifikuje postignuti sporazum. 

Ukazuje se i da je opozicija u Prištini zatražila da se pitanje demarkacije rešava međunarodnom arbitražom, a da je predsednik Kosova Hašim Tači, s druge strane, upozorio da bi odbijanje ratifikacije sporazuma moglo da bude "fatalno za Kosovo". 

- Kosovo je na rubu haosa, dosegnuta je tačka ključanja - tvrdi Agron Bajrami, glavni urednik prištinskog dnevnika "Koha ditore". - Oluja se diže već godinama. Čini se nezaustavljivom - upozorio je Bajrami, prenosi hrvatski portal "Dnevnik".

2024 © - Vesti online