Četvrtak 13.10.2016.
14:10
Vestionline, Tanjug

Evropski parlament traži uvođenje viza za SAD i Kanadu

pixabay.com
Ukidanje bezviznog režima zemljama koje ne poštuju pravilo viznog reciprociteta

Hina prenosi da su neki su evropskih poslanika rekli da bi Parlament mogao Komisiju da pošalje na sud zbog nepoštovanja zakona.

Članovi Odbora o tom su pitanju raspravljali sa komesarom EU za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom, koji je nadležan za pitanje viza.

Navodi se da evropski poslanici ne žele da razgovoraju o mogućim posledicama uvođenja viza za gradane Sjedinjenih Država i Kanade i ističu da je postupak jasan u slučajevima kada neka treća zemlja ne poštuje vizni reciprocitet.

Holandska liberalna poslanica Sofi In't Veld i njena švedska koleginica Cecilija Vikstrem rekle su da bi Parlament mogao da pošalje Komisiju na sud ne bude li poštovala pravila.

S druge strane, evropski komesar Avramopulos kaže da bi to bilo izuzetno kontraprodukivno i zauzeo se da se to pitanje rešava strpljivom diplomatijom.

Hina podseća da Kanada traži vize za građane Bugarske i Rumunije, a Sjedinjene Države od građana Hrvatske, Bugarske, Kipra, Poljske i Rumunije. Amerikanci su nedavno su usvojili zakon koji bi mogao da pogoditi i građane zemalja Šengenskog sporazuma koji imaju dvojna državljanstva.

2020 © - Vesti online