Utorak 11.10.2016.
11:44
Vestionline

Patrijarh Irinej: Papin dolazak u Srbiju ne bi naneo štetu

Reuters
Hoćemo li papu videti u Srbiji?

Prepreka tome je, sa žaljenjem je konstatovao poglavar SPC, naša tragična istorija i odnos sa Hrvatima. Podsetio je da papa ima poziv države, jer je on i državnik, da poseti Srbiju, ali ne i saglasnost Crkve.

- Papa je državnik i može da odgovori pozivu svake države. Ja verujem da papa neće doći dok ne dobije poziv i saglasnost naše Crkve. On to može da uradi - rekao je patrijarh.

Kada je reč o saglasnosti Crkve za dolazak pape, poglavar SPC kaže da je to pitanje o kojem treba da odluči Sabor.

- Mi taj poziv nismo uputili - rekao je patrijarh, a ka prepreke za to je naveo:

- Mi ovde još uvek imamo ogroman broj našeg naroda izbeglog iz Hrvatske kako zbog zločina iz Drugog svetskog rata i rata 90-tih godina, što je ustvari samo nastavak tih odnosa koji su postojali i ranije.

Kao najveću prepreku dolaska pape u Srbiju, patrijarh je istakao to što su u tom, kako je rekao, ustaškom pokretu učešće uzeli i predstavnici Rimokatoličke crkve. 

Upitan koji je njegov stav o dolasku pape u Srbiju, patrijarh je rekao da je to samo njegov stav i da bi za sada trebalo da ostane tajna, ali je dodao:

- A nesporno je da bi od dolaska pape u Srbiju bilo velike koristi, ali moje mišljenje je mišljenje prvog među sebi ravnima i mislim da ne bi bilo štete. Na kraju krajeva, mi smo kao Crkva uvek spremni za dijalog, susret i razgovor.

2024 © - Vesti online