Subota 08.10.2016.
00:11
Vestionline

Propaganda Zapada u službi rata (3): Za sve je kriv Asad

Reuters
Zapad želi da ga svrgne

Tu je, na primer, opšteprisutna teza da je za aktuelnu katastrofu u Siriji isključivo kriv režim predsednika Bašara al Asada. Zapad i Izrael već dugo vremena ne kriju nameru da ga svrgnu s vlasti - ne zbog zabrinutosti za ljudska prava, već da bi se stabilizovala izraelska prevlast u regionu.

Seju lažne vesti

U tu svrhu trebalo je da posluže naoružani džihadisti, naoružani i "pušteni" od strane Zapada i Turske. Oni su se između ostalog pobrinuli i za propagandne video-snimke koji se koriste za fabrikovanje vesti širom SAD i Evrope, i koji novinarima garantuju jednostran način izveštavanja o Siriji.

Grad Alepo je neprekidno u medijima, navodi kao primer Džon Pilger, autor teksta koji ovde prenosimo, a koji je objavljen na njegovoj internet stranici kao širi osvrt pod naslovom "Mediji provociraju nuklearni rat".

Uništiti vladu u Damasku

Neposredni cilj rata jeste uništenje vlade u Damasku, koju po istraživanju instituta Ju-Gov i dalje podržava većina Sirijaca, ili se bar nada da ona najbolje može da ih zaštiti, bez obzira na divljaštvo koje su pokazali pojedini njeni delovi.

Najveći broj njihovih čitalaca i gledalaca ne zna da većina stanovništva Alepa živi u zapadnom delu grada, koji kontrolišu snage sirijske vlade. Pri tom niko i ne pominje da ovaj deo grada svakodnevno bombarduje artiljerija islamista vernih Al Kaidi, podržanih od strane Zapada. Letos su (21. jula) francuski i američki avioni bombardovali selo u kome su se nalazile vladine snage i ubile 125 civila. O tome je britanski dnevnik "Gardijan" izvestio, ali bez fotografija.

"Ciklon" doneo mudžahedine

Osamdesetih godina prošlog veka, Amerika je u operaciji "Ciklon" u Avganistanu stvorila islamističke snage i dala im oružje da se bore protiv Sovjetskog Saveza. Danas nešto slično rade u Siriji jer baš kao mudžahedini u Avganistanu, "umereni pobunjenici" danas u Siriji služe kao kopnene snage Amerike i Engleske. Mnoge se otvoreno izjašnjavaju kao delovi Al Kaide, dok su neke, kao na primer front Fatah el Šam, promenile svoja imena zbog američke osetljivosti prema 11. septembru. I pored velikih teškoća, njih i dalje predvodi CIA, baš kao i džihadiste u celom svetu, kaže australijski autor.

Najuriti Ruse

Dugoročni cilj strategije Zapada u Siriji jeste borba protiv angažovanja Rusije kao ključnog partnera vlade u Damasku i njene uloge u regionu.

U NEDELJU -  Propaganda Zapada u službi rata (4): Demonizovali Vladimira Putina

2024 © - Vesti online