Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Propaganda Zapada u službi rata (2): Kasetne bombe kosile Nišlije

Na vrhuncu bombardovanja Srbije, novinarka Kirstin En Vark intervjuisala je za Bi-Bi-Si američkog generala Veslija Klarka, glavnokomandujućeg NATO trupa za Kosovo.

Reuters
Zlotvor: Vesli Klark

Upravo je tada na Niš pala smrtonosna kiša kasetnih bombi, ubijajući žene, starce i decu na pijaci i u obližnjoj bolnici. Varkova o civilnim žrtvama nije postavila krvavom generalu - ni jedno jedino pitanje!

Neke njene kolege bile su još bezobzirnije.

Propaganda Zapada u službi rata:

1. Na Srbiju lažima, pa bombama

U svom članku "Mediji provociraju nuklearni rat", australijski novinar Džon Pilger je izneo i zaključak koji smo preneli u jučerašnjem broju našeg lista da na Kosovu "nije bilo genocida, a napad NATO pakta 1999. godine je bio prevara i ratni zločin".

Američke "precizno navođene rakete" su u tom ratu masovno pogađale civilne ciljeve, optužuje autor i to potkrepljuje činjenicama.

Ratni zločini kao navika

Vašington je ovaj model sledio za invazije u Avganistanu, Iraku, Libiji i prikrivenu intervenciju u Siriji, koje se "sve od reda mogu smatrati velikim ratnim zločinima u smislu prakse ustanovljene na suđenju nacistima u Nirnbergu", navodi Pilger.

Pravom ratu uvek je prethodio medijski, u kome je bulevarska štampa po tradiciji imala važnu ulogu.

Najdelotvornije su, međutim, bile laži koje su objavljivali tzv. ozbiljni, liberalni mediji.

Pokoljima "doneli dobro"

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Vašingtona Mat Fraj je izjavio: "Nema sumnje da je želja da se donese dobro i da se ostatku sveta, i pre svega Bliskom istoku, prenesu američke vrednosti, u današnje vreme sve tešnje povezana sa vojnom silom."

Evangelistički revnosna bezuslovna podrška londonskog "Gardijana" Toniju Bleru i njegovim ratovima, neprekidno ponavljanje laži o Sadamovom hemijskom oružju na stranicama "Observera" i "Njujork tajmsa", neprekidno lupanje u ratne bubnjeve i podrška vladinoj politici preko javnog servisa Bi-Bi-Sija (BBC) i to sve bez ikakvog uporišta u stvarnim činjenicama.

Blerova krvava obećanja

Tako je u februaru 2003. godine, pošto su engleske i američke trupe zapalile Irak, Endrju Mar, politički urednik Bi-Bi-Sija, stojeći ispred rezidencije britanskog premijera, oduševljeno svojim gledaocima održao je pobednički govor u kome je rekao kako je "Bler obećao da će zauzeti Bagdad bez prolivanja krvi, a irački narod će slaviti" - što se, po njemu, eto, i ostvarilo.
Danas, posle 13 godina, milion žrtava i sa razrušenim iračkim društvom, američki ambasador u Londonu bi mogao ponovo da pogleda ovaj Marov intervju, piše Džon Pilger.
Mar, međutim, nije bio jedini, a njegove kolege su u to doba masovno govorile o Blerovoj izjavi kao "ispunjenom obećanju".

SUTRA - Propaganda Zapada u službi rata (2): Za sve je kriv Asad

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online