Petak 07.10.2016.
17:17
Vestionline, Srna

Jeremić nije imao šanse: Amerika nije htela "Putinovog čoveka"

Tanjug
Podrška Rusije nije mu išla u prilog: Vuk Jeremić

Jeremić je inteligentan i obrazovan, verovao je da će uspeti uspešno da lobira kod svih prepreka i dođe do funkcije za koju je, jedini, ponudio sveobuhvatni program. Imao je podršku Kine, Rusije i Francuske, ali američki "savez" u UN nije uspeo "da preskoči".

Rusi su dali zeleno svetlo Jeremiću, mada je još pre poslednjeg kruga glasanja bilo jasno da SAD neće Jeremića. Vašington je u startu odbacio i Irinu Bokovu, koja vodi Unesko, takođe je označivši kao "Putinovog kandidata".

Zašto su onda Rusi podržali na kraju Gutereša, koga su forsirali Amerikanci?

Diplomate navode da je u igru ušla nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je podržala iznenadnog kandidata umesto Bokove - Kristalinu Georgijevu. Georgijeva je među najboljim komesarima Junkerovog kolegijuma Evropske komisije.

Tako je Zapad dobio dva kandidata - Gutereša i Georgijevu.

Rusi su vagali, postojala je i opcija da niko ne bude izabran do daljeg, ali je Moskva, kako navode neke diplomate, odlučila da spreči Merkelinog favorita da dođe na tu fuknkciju.

Gutereš je Rusima bolje rešenje u tom slučaju, jer ne žele da Berlin ima svog igrača u UN. Takođe, Rusi misle da je Gutereš spremniji na kompromise.

Dobar deo diplomata, međutim, veruje da Rusi nisu tek tako pristali na američkog kandidata i da su zauzvrat dobili određene koncesije o kojima se, za sada, ne priča.

Strani mediji navode da bi Jeremić, ukoliko to želi, mogao lako da se vrati u politiku i da postane značajna politička figura u Srbiji, prenoseći da mu mnoge interne ankete daju velike šanse ako se kandiduje za predsednika Srbije.

2024 © - Vesti online