Sreda 05.10.2016.
17:05
Vestionline, Sputniknews.com

Eksperti: Lažiran napad na humanitarni konvoj UN

Reuters
Još uvek se ne zna ko je i kako uništio humanitarni konvoj UN u Alepu

Prema izveštaju ovih eksperata, oni su proučavali video-snimak napravljen ruskih dronova koji su pratili konvoj, na kome se jasno vidi da "automobil sa prikolicom nosi minobacač velikog kalibra“.

Takođe su istakli da su teroristi Nusra fronta bili aktivni u regionu kada je konvoj napadnut.

Eksperti su analizirali snimke i fotografije o napadu i došli do zaključka da je "napad“ insceniran: posebno, kabina jednog kamiona nije pogođena dok je njen teret uništen.

Osim toga, rupe od navodne municije na kamionima prekrivene su rđom, a put nije oštećen, što bi moralo da bude drugačije u slučaju pravog vazdušnog napada.

Stepen oštećenja u suprotnosti je sa verzijom vazdušnog napada: eksplozija u zatvorenom prostoru bi barem prevrnula kamione sa teretom, dok bi eksplozija ostavila krhotine u zidovima okolnih zgrada.

Ali sudeći po fotografijama, kamioni su samo izgubili svoje cirade, a njihove gume ostale su netaknute, kartonske kutije ostale su na svojim mestima, a okolne zgrade nemaju pukotine.

Stručnjaci su takođe zbunjeni zbog kratera koji je navodno nastao u vazdušnom napadu.

"Centralni deo kratera povlači objekte unutra, umesto da ih rasejava okolo. Da li je to crna rupa?"

U pregledu ove preliminarne analize može se zaključiti da se radi o dobro pripremljenom insceniranom ili ’lažnom‘ napadu“, navodi se u izveštaju.

Diplomatski izvor izjavili su za agenciju RIA Novosti da je ovaj izveštaj upućen predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država koji su "izrazili neslaganje sa zaključcima“.

2024 © - Vesti online