Utorak 04.10.2016.
04:11
Z. M.- Vesti

Gvozdene ratnike čuvaju od zaborava

youtube.com/B92
Spomenik Gvozdenom puku

Danas u Igrištu živi jedva dvadesetak duša, ali oni sebe smatraju čuvarima sećanja na heroje Velikog rata i dane kada se ispred gotovo svake kuće u selu vijorio crni barjak u znak žalosti za poginulim ratnikom. Vreme prolazi, ali gorštaci i te kako čuvaju sećanja na svoje heroje.

Neki od njih, kao što su beogradski biznismen Rade Petrović, koji je rodom iz Igrišta, i meštanin Života Jevremović, otišli su i korak dalje u želji da se imena heroja Gvozdenog puka nikada ne zaborave.

- Prošle godine, a o tome su i "Vesti" pisale, zasadili smo 17 omorika, po jednu za svakog poginulog vojnika iz Igrišta. Međutim, smatrali smo da to nije dovoljno, pa smo osnovali Udruženje Gvozdeni puk s namerom da izgradimo spomenik junacima iz našeg sela. Ta ideja je prerasla u izgradnju spomenika svim herojima Topličkog Gvozdenog puka. Kako smo naumili, tako smo i uradili jer je to bio naš dug prema precima. Novac smo prikupili sami i spomenik smo svečano predali na dalje staranje predsedniku opštine Kuršumlija Radoljubu Vidiću, a on će svoje obaveze predati narednom predsedniku opštine i tako redom - kaže za "Vesti" Rade Petrović.

Nikad nisu odstupili

Brigadni general Mile Jelić rekao je da ne čudi što su ih zbog velikog herojstva iskazanog u mnogim bitkama, u kojima nikada nisu odstupali, drugi vojnici srpske vojske nazivali "gvozdenim ljudima" ili "gvozdenim herojima", a njihov puk Toplički gvozdeni puk. Još u toku Prvog svetskog rata zabeleženo je da su pred ratnicima Topličkog gvozdenog puka drugi vojnici su skidali šajkače, iskazujući im veliko i zasluženo poštovanje.

2024 © - Vesti online