Nedelja 25.09.2016.
01:30
Vestionline

Što pre prestanite da pušite u svojoj kući, važno je!

pixabay.com
Trujete i sebe i okolinu

Čak i kad prestanete da pušite, karcinogeni iz duvana zadržavaju se u meblu, na zidovima i tepisima i to dugo posle. Takođe, svi ukućani, bilo da su pušači ili ne, u svom organizmu imaju povišen nivo opasnih hemikalija, dugo pošto je u njihovoj kući poslednji put upaljena cigareta. 

Istraživači Univerziteta u San Dijegu smatraju da ova otkrića mogu biti upozorenje pušačima da je njihova navika štetna i za njihove bližnje. Profesor Džordž Met, vođa studije i profesor psihologije na Univerzitetu, sa kolegama je ispitao 90 pušača koji su tokom studije obećali da će ostaviti cigarete. 

Tokom šestomesečnog perioda, istraživači su povremeno obilazili domove pušača i uzimali uzorke sa zidova i vrata kuće, uzorke prašine s podova, kao i uzorke urina i bris kože od ukućana. Analizirajući materijal, tražili su prisustvo bilo kakvih hemikalija koje se povezuju s duvanom, kao što su nikotin, kotinin i moćni karcinogen pluća NNK. 

Samo osam odsto od 90 ispitanika uspelo je uspešno da ostavi cigarete, ali u njihovim domovima je nivo hemikalija koje se povezuju s duvanom, ostao viši u odnosu na kuće nepušača i to tokom cele studije. Istraživače su najviše zabrinuli uzorci prašine s poda: nivo nikotina i NNK praktično je bio nepromenjen tokom svih šest meseci, iako su vlasnici ostavili cigarete. 

- Koliko brzo se pušač zapravo oslobađa dima? Možda možete da ostavite cigarete i postanete nepušač, ali u vašem domu ostaje nasleđe duvanskog dima. Ostavljanje pušenja je nešto najvažnije što možete da učinite za svoje zdravlje. Dok radite na tome da ostavite duvan, prvo prestanite da pušite u kući. Vaši prijatelji nepušači će vam biti zahvalni, a sprečićete i nagomilavanje opasnih čestica u vašem domu - tvrdi Met.

2024 © - Vesti online