Subota 24.09.2016.
11:47
Vestionline

"Amerika besna što je Rusija ponovo svetska sila"

Youtube/playcast
Ima razloga za zadovoljstvo...

"I pored toga što spoljnu politiku SAD definiše predsednik, takozvana "partija rata", koja se ne bazira samo na predstavnicima Pentagona, nego i Stejt departmenta, Kongresa i mnogih medija, može da vrši začajan uticaj na njega. Upravo ona sprečava uspostavljanje saradnje Vašingtona sa Moskvom, iako to ulazi u zonu interesa SAD", tvrdi Koen.

On smatra da se pred saradnjom SAD sa Rusijom isprečilo "nekoliko razloga", među kojima je i činjenica da se "od svih stranih lidera samo ruski presednik Vladimir Putin suprotstavlja liberalnom svetskom poretku koji pokušavaju da ustanove SAD".

"Štaviše, Rusija je, 20 godina posle raspada SSSR, povratila status velike sile na međunarodnoj sceni,  što ne samo da je u suprotnosti sa američkim težnjama za uspostavljanje vlastitog svetskog poretka, nego je čak  i uvredljivo. Zato svaka saradnja sa Moskvom, po njihovom mišljenju, potvrđuje činjenicu preporoda Rusije, a upravo to izaziva revolt kod američke partije rata", piše Koen.

Upravo to, po rečima autora teksta sprečava uspostavljanje mira u Ukrajini koja je postala "epicentar novog hladnog rata". Evropske vlade koje su jednom bespogovorno podržale kijevske vlasti, a naročito Nemačka i Francuska, već su umorne zbog činjenice da ukrajinski predsednik Petro Porošenko ne ispunjava Minski sporazum.

"Ukrajinski projekat da se pokidaju istorijske veze između Rusije i Ukrajine pripremljen je u Vašingtonu. I upravo zato u Vašingtonu vidimo poslednje pokušaje da spase kako Porošenko, tako i projekat u celini", zaključuje Koen.

2024 © - Vesti online