Petak 23.09.2016.
12:57
Vestionline

"Siriju treba da nadleću samo američki avioni, ali to vodi u rat sa Rusijom"

pixabay.com
Gde god su došli, nastao je haos: Američki avioni

Američki ministar obrane Eš Karter i načelnik Glavnog štaba američke vojske general Džozef Danford izneli su svoje viđenje situacije u Siriji pred Savetom za vojne službe pri američkom Senatu.

Kraj rata neće skoro

Sirijski predsednik Bašar al Asad ne vidi skoriji kraj rata.

- Rat će trajati sve dok bude deo globalnog konflikta u kome teroristi dobijaju podršku Saudijske Arabije, Katara, Turske i SAD.

Oni su ponovo istakli da bi trebalo dozvoliti samo američkim i koalicionim avionima da preleću Siriju, ali su napomenuli da bi takav scenario "neminovno vodio Ameriku u rat sa Rusijom i Sirijom".

Oni su za napad na humanitarni konvoj u Siriji optužili Rusiju, mada nisu priložili nikakve konkretne dokaze kojima bi se potvrdila takva optužba.

Rusija, s druge strane, negira optužbe i sugeriše da su, možda, američke vazdušne snage napale konvoj i navodi da je u vreme napada na toj lokaciji viđen američki dron.

Sirijska vojska objavila je da pokreće novu veliku vojnu operaciju u Alepu koja će imati za cilj odbacivanje militanata sa istoka i severozapada grada.

Analitičari procenjuju da je Rusija, posle učestalih napada opozicionih snaga i islamista, te udara američkih aviona na sirijsku vojsku, odlučila da ne sprečava snage regularne sirijske vojske da napadnu neprijateljske položaje.

UN urgiraju na američke i ruske diplomate da pokušaju da spasu primirje, ali su šanse za tako nešto sve manje.

2024 © - Vesti online