Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 19.09.2016.
13:22
Tanjug A

"Svi znamo o monstruoznim dešavanjima u Siriji koje je počinila Amerika"

"Sirijska vojska je trenutno jedina koja poštuje režim prekida vatre, dok vazdušni napadi SAD na položaje vladinih snaga ugrožavaju sprovođenje primirja" izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Reuters
Jedino Asadova vojska poštuje primirkje: Dmitrij Peskov

- Svi znamo o monstruoznim dešavanjima, a pod njima smatram bombardovanje sirijske vojske koje se dogodilo, kako Pentagon tvrdi, greškom. Sve to direktno ugrožava primenu režima prekida vatre, tako da je još uvek prerano govoriti o daljoj sudbini Sirije - istakao je Peskov.

Upitan da li će ruski predsednik Vladimir Putin razgovarati telefonom sa svojim američkim kolegom Barakom Obamom zbog minulih događaja u Siriji, Peskov je odgovorio da takvih planova još uvek nema.

Ministarstvo odbrane Rusije potvrdilo je da su avioni međunarodne koalicije predvođeni Sjedinjenim Državama u subotu naneli četiri vazdušna napada na položaje sirijskih snaga, zbog čega je poginulo 62 vojnika, a oko sto je ranjeno.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.09.2016. 19:19
Brutalno ub-istvo američkog novinara Stivena Sotlofa je izazvalo opravdanu ljutnju i odbojnost među milionima ljudi u svijetu. Međutim, neophodno je ne samo da se suosjeća sa Sotlofom i njegovom familijom, već i da se razumiju dublji uzroci ove tragedije. Ovo ubistvo, počinjeno mjesec dana nakon ubistva Džejmsa Folija, je još jedna demonstracija kako reakcionarnog karaktera Islamske Drzave u Iraku i Siriji (ISIS), tako i užasnih poslijedica pola vijeka intervencija na Bliskom istoku od strane američkog imperijalizma. Američki potpredsjednik Džozef Bajden je osudio obezglavljivanje Sotlofa u govoru u mornaričkom brodogradilištu u Nju Hamširu. On je izjavio da će američke vojne snage da progone ISIS sve do “vrata pakla.” Ali ISIS nije neshvatljiva emanacija satanističkog zla, kako ga opisuje Obamina administracija i američki mediji. Oni su proizvod politike američke vlade tokom dužeg vremenskog perioda. Američke administracije su decenijama nastojale da ojačaju najreakcionarnije i najnazadnije islamske fundamentalističke snage na Bliskom istoku. Tokom hladnog rata, Vašington je mobilisao ove snage protiv sekularnih nacionalističkih vođa koji su u njihovim očima predstavljali ili potencijalne saveznike Sovjetskog Saveza ili direktnu prijetnju profitima i imovini američkih i evropskih korporacija.
Sreda 21.09.2016. 19:19
CIA je finansirala i mobilisala desničarske iranske islamiste da podrže puč 1953. kojim je svrgnuta sa vlasti liberalna vlada Muhameda Mosadeka, koji je nacionalizirao naftnu industriju, prethodno uglavnom u britanskom vlasništvu. SAD su gajile slične snage u Egiptu, uključujući i Muslimansko bratstvo, kako bi oslabile režim pukovnika Gamal Abdel Nasera koji je nacionalizirao Suecki kanal i tražio vojnu pomoć od Sovjetskog Saveza. CIA je takođe podržala puč u Pakistanu 1977-me od strane Muhamada Zia-Ul-Haka, koji je uspostavio vojni režim baziran na islamskom fundamentalizmu koji je trajao sve do njegove smrti 1988. Glavno uporište američke politike u regionu Persijskog zaljeva je savez sa monarhijom u Saudijskoj Arabiji, koja već dugo promoviše najreakcionarnije oblike islamskog fundamentalizma kao ideološki bedem za svoju parazitnu vladavinu. Ovaj savez je naročito produbljen poslije iranske revolucije 1979-te kada je sa vlasti zbačen Šah. Izraelska država je vodila sličnu politiku promovišući Muslimansko bratstvo u okupiranim palestinskim teritorijama, sa ciljem da potkopa Palestinsku Oslobodilačku organizaciju Jasera Arafata, koga je smatrala glavnim neprijateljem. Iz ovih napora će se izroditi Hamas i Islamski Džihad.
Sreda 21.09.2016. 19:20
Islamski fundamentalizam je postao direktno vezan za terorističko nasilje kroz SAD kampanju subverzije protiv pro-sovjetske vlade u Afganistanu, koja je otpočela kasnih 1970-ih. CIA je, u sprezi sa Saudijskom Arabijom i Pakistanom, regrutovala islamske fundamentaliste iz cijelog svijeta, obučavajući ih pravljenju bombi i terorističkoj taktici i prebacujući ih na ratišta u Afganistanu. Jedan od istaknutijih je bio i Osama Bin Laden, sin saudijskog građevinskog multi-milionera. Po završetku rata u Afganistanu, veterani se vraćaju u svoje matične zemlje, od Maroka do Indonezije, šireći utjecaj islamskog fundamentalizma u zemljama gdje nikada prije nije postojao. Ključna prekretnica je bio perzijski zaljevski rat 1990 – 91, za čije vrijeme je oko pola miliona američkih vojnika raspoređeno u Saudijsku Arabiju, što je navelo Bin Ladena i ostale islamiste da proglase Sjedinjene Države za glavnog neprijatelja. Nakon napada 11. septembra 2001-ve od strane grupice u kojoj su većina bili saudijci dobro poznati američkoj obavještajnoj službi, Bušova administracija proglašava “rat protiv terorizma”, uperen na dojučerašnje SAD saveznike. Međutim, ovo nikako nije značilo raskid sa islamskim fundamentalistima, od kojih mnogi tada već operišu pod okriljem Al Kaide, što će kasniji događaji pokazati.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online