Četvrtak 22.09.2016.
22:37
Vestionline, Sputniknews.com

Putin i Dodik u Moskvi: Referendum je pravo naroda

Srna
Predsednik RS Milorad Dodik je upoznao predsednika Rusije o situaciji u u regionu (Foto: Arhiva)

Dva lidera razgovarala su u Kremlju o ekonomskoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma,  različitim međunarodnim pitanjima, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

- Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda - rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom.

- Predsednik Putin izrazio je podršku stabilizaciji u regionu, podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, poželeo napredak i BiH i Republici Srpskoj i u tom pogledu izrazio uverenje da Ruska Federacija svojim odnosom doprinosi stabilizaciji i ukupnom dobrom stanju stvari - rekao je Dodik dodajući da je razgovor prošao u najboljoj mogućoj atmosferi.

Kako je Dodik naveo u izjavi za RTS, Putin je poželeo da na referendumu u nedelju sve protekne u najboljem redu.

- Ovo je bila prilika da predsednika Ruske Federacije upoznam o razvoju političke situacije u BiH i da iskažem svoje mišljenje o tome, posebno ukazujući na činjenicu da je u BiH i posle 20 godina visoki predstavnik, da su u Ustavnom sudu BiH i dalje tri stranca koja dominantno odlučuju, te da se i u drugim institucijama isto tako održavaju stranci - dodao je Dodik, naveo je RTRS.

On je naveo da je na sastanku konstatovano da je saradnja Srpske i Rusije u kontinuitetu veoma dobra i uspešna, da se zasniva na obostranom uvažavanju interesa na ekonomskom planu.

Prema njegovim rečima, postoji interesovanje za ekonomsku saradnju, ulaganja koja su ruski privrednici i ranije iskazivali ponovo su otvorena i u tom pogledu ono što čini Republika Srpska i što može da ponudi je dobrodošlo na rusko tržište.

On je napomenuo da je predsednik Ruske Federacije Putin poželeo sve najbolje srpskom narodu i Republici Srpskoj.

On je naveo i da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta širom Rusije.

Sastanku su prisustvovali pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakom i šef predstavništava Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

2023 © - Vesti online