Četvrtak 15.09.2016.
17:39
Vestionline

Slovenci tužili Hrvate Evropskom sudu za ljudska prava

pixabay.com
Lubljanska banka nije u mogućnosti da naplati dugovanja od hrvatskih kompanija

Slovenija traži najmanje 360 miliona evra odštete po osnovu potraživanja Ljubljanske banke u Zagrebu od hrvatskih kompanija, izjavio je slovenački ministar pravde Goran Klemenčić.

Slovenija se poziva na višestruka kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, koja su, kako tvrdi, proizašla iz nemogućnosti Ljubljanske banke da naplati dugovanja od hrvatskih kompanija, prenosi Tanjug. 

Hrvatsko pravosuđe i izvršna vlast su, kako tvrdi slovenačka vlada, ignorisale zahteve vlasti u Ljubljani i onemogućile su Ljubljansku banku u naplati dugova. 

Slovenija se ovaj put poziva na 26 tužbi od ukupno podnetih 81, koliko je LJubljanska banka podigla protiv hrvatskih kompanija u 90-im godinama prošlog veka. 

"Ljubljanska banka je bila predmet arbitražnih odluka hrvatskih pravosudnih i administrativnih vlasti, koje su sprečile njeno poslovanje u Hrvatskoj i sistemski produžile trajanje sudskih sporova", navodi se u saopštenju slovenačke vlade. 

Zagrebački ogranak Ljubljanske banke je u centru spora između Hrvatske i Slovenije otkako su obe zemlje stekle nezavisnost, pre svega zbog duga banke prema hrvatskim štedišama, navodi agencija.

2024 © - Vesti online